МВР открива денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборите

Тя ще бъде активна до 10 юни 2024 г.

Министерство на вътрешните работи (МВР)
Министерство на вътрешните работи (МВР) Източник: Zonanews

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите. Тя ще бъде активна от днес (9 май) до 10 юни 2024 г., съобщиха от пресцентъра на МВР.

 

Сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес, могат да се подават денонощно на откритата линия - телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg.

 

Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за ефективно противодействие на престъпления против политическите права на гражданите, обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент от Република България, съобщават още от вътрешното министерство.

 

Междувременно служебният вътрешен министър Калин Стоянов каза пред журналисти, че в МВР са получени три сигнала, свързани с изборите.

 

Два от тях са във връзка с евентуално купуване на гласове, а един - с евентуално нарушаване изборните права на гражданите. 

 

Стоянов припомни, че вчера бе подписан документ между няколко институции за набелязване на специални мерки в рамките на изборния процес.

 

"Станахме свидетели на множество избори през последните няколко години", каза министърът. Той посочи, че утре ще има и национално съвещание, на което се събират всички областни директори на полицията. На него ще присъстват представители на ДАНС и на прокуратурата. "Там ще набележим конкретни мероприя. За мене основното е да работим превантивно", каза Стоянов.

 

Няма данни пожарът в къщата на Иван Гешов миналата нощ да е умишлен, каза министърът. По думите му се установяват причините. 

 

По казуса с къмпинг "Корал" Калин Стоянов посочи, че вече е има досъдебно производство, което се ръководи от СДВР.

 

Министърът добави, че не одобрява промените в движението и паркирането в центъра на София. Според него ще възникнат задръствания.

 

"Това, което се прави, е хубаво, но първо трябва да бъдат осигурени паркинг за автомобилите в центъра и чак тогава да се мисли за велоалеи", посочи Стоянов. 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени