Съдът прекрати временно делото на Иван Гешев срещу Атанас Славов за клевета

Причината е депутатският имунитет на Атанас Славов

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: Zonanews

Софийският районен съд прекрати за момента делото за клевета на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу бившия правосъден министър и настоящ народен представител Атанас Славов заради изказване относно Мартин Божанов. Причината е, че Славов има депутатски имунитет, съобщи БТА.

 

На днешното заседание, което бе закрито за журналисти, като свидетел трябваше да се яви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, но той не дойде, тъй като е в планирана отдавна командировка в Перник. Като свидетел бе призована и съдия Владислава Цариградска, която също не се яви.

 

Софийски районен съд
Софийски районен съд Източник: Zonanews

Златка Иванова, адвокат на Славов, обясни пред медиите, че клиентът ѝ е поискал от съда делото да продължи, но в дейността на Народното събрание не е предвидена възможност за сваляне на депутатски имунитет по дела от частен характер, а само по такива от общ характер.

 

Според нея подобна възможно може да се регламентира законово. Днес се демонстрира, че дори да желаят делото да се разгледа депутатите не могат да постигнат това, поне съдебната практика е такава, добави защитникът.

 

Атанас Славов, ДБ
Атанас Славов, ДБ Източник: Zonanews

Атанас Славов не се притеснява от това дело, допълни адвокатът и обясни, че думите му относно Иван Гешев са на база изказване на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

 

Адвокат Иванова добави още, че по делото са постъпили секретни материали от Национална служба "Охрана" (НСО), както и отговор от Първо Районно управление на МВР в София, че при тях няма информация, подадена от охраната на Иван Гешев, че е следен.

 

Пред медиите Иван Гешев коментира, че "съдът прецени, че трябва да спре производството", тъй като Атанас Славов има имунитет. "Има информация, потвърдена, че съм проследяван от лица, свързани с Мартин Божанов – Нотариуса. Тя е с гриф "класифицирана информация", поради това делото беше закрито за журналисти. Толкова за това колко познавам Нотариуса и колко съм свързан с него", каза Гешев.

 

По думите му НСО са потвърдили конкретната информация, както и е приложена справка на служител на МВР към онзи момент. Гешев добави, че е бил следен в периода, когато е бил заместник-главен прокурор.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени