Индустриалните зони привличат все повече чужди инвестиции у нас

Община Казанлък е финалист за Balkan Business Awards 2024, връчват наградите тази вечер в София

Индустриална зона в община Казанлък
Индустриална зона в община Казанлък Източник: Община Казанлък

Развитието на индустриалните зони превръщат България привлекателна зона за чуждестранните инвестиции, които вече бележат ръст, отчитат от  Националната компания "Индустриални зони". Общините, които са основни двигатели в развитието на тези зони, са във фокуса на десетото юбилейно издание на Balkan Business Awards, посочват организаторите на форума Global Media, част от международната платформа за сътрудничество - GLOBAL LEADERS. Церемонията ще се състои на 07.05.2024 г. в 5-звездния Hyatt Regency Sofia.


Финалист за златните статуетки  е най-големият необластен град в България - Казанлък, с население близо 80 000 души на площ от 640 кв. км. и с мрежа от 20 селища. Водещ сектор в общината е преработваща промишленост, а предприятията в сектора са създали 74.78% от общата произведена продукция.

 

Мащабен проект в община Казанлък
Мащабен проект в община Казанлък Източник: Община Казанлък

В изминалите години Казанлък се утвърди като индустриален град, създадена е индустриална зона от ново поколение. Тя е публично съвместно дружество между община Казанлък и Националната компания Индустриални зони. Индустриалната зона Казанлък се очаква да създаде условия за развитието на бъдеща производствена и бизнес инфраструктура, което ще допринесе за засилване на инвестиционната активност на региона ще подпомогне дългосрочното развитие на общината. 

 

Зоната създава инвестиционен стимул и институционална подкрепа,  цялостно повишаване на ефективността, осъществяване на дейност в бизнес среда с концентрация на финансови, производствени и човешки ресурси, повишена достъпност до транспортни канали за дистрибуция, достъп до технологии, обмяна на информация и опит, първокласна локация с транспортни връзки, както и добре развита бизнес и градска инфраструктура. 

 

Галина Стоянова, кмет на община Казанлък
Галина Стоянова, кмет на община Казанлък Източник: Община Казанлък

Тя е подходяща за правене на бизнес с висока добавена стойност, развитие и прилагане на иновативните технологии и разработването на нови продукти, като съществено предимство е наличието на квалифицирани и професионално добре подготвени кадри. 

 

Туризмът също е отрасъл на общинската икономика, който се развива интензивно в последните години, като се базира на живописното разположение на общината, историческите и природни забележителности и културните традиции.

Неотдавна бе открит мащабният проект "Светът на траките", осъществен от Община Казанлък  по програма "Региони в растеж" 2014 – 2020, а целта му е да се подобри достъпа до историческите артефакти в региона. Той е портал към културно-историческите забележителности в Долината на тракийските царе.

 

Светът на траките в община Казанлък
Светът на траките в община Казанлък Източник: Община Казанлък

Партньорите на събитието, изготвили за поредна година безупречната селекция за наградите, са: ЗОНТА Клуб София, Българската Търговско-Промишлена Палата, Асоциацията на Индустриалния Капитал, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Македонско-Българската Стопанска Камара, Българо-Турската Търговско-Индустриална Камара, Българо-Македонската Търговска Палата, Българо-Китайската Търговско Промишлена Палата, Международният Институт за Сигурност и Сътрудничество и др.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени