Лъчезар Борисов: Драстична безработица сред младежите - за година е нараснала с 46%

Кой я създаде, пита бившият министър на икономиката

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов Източник: Zonanews
Лъчезар Борисов, бивш министър на икономиката
Фейсбук

С уважение днес ще цитирам данните от Евростат, НСИ и български медии. Интернет страниците на няколко медийни фактора излязоха с новината, че безработните младежи в България растат. Освен националното радио и много други медии оповестиха, че безработните, под 25-годишна възраст в България, че не са 16, а са 19 000 души. Това сочат данни на Евростат за март 2024 г. В сравнение със същия месец миналата година техният брой се е повишил с 6000 души, което е ръст с 46%. Средно за Европейския съюз делът на хората без препитание в тази възрастова група, според актуалните данни, е 14.6%. От тук възникват някои въпроси. Защо България въпреки добрите данни влошава параметрите си за младежка безработица през последните години? Нали щяхме да задържим българите в България? Защо измерено в процентни пунктове, по данните на Евростат, България търпи едно от най-големите повишения на този показател? България е сред страните, които сриват данните в процентини пунктове сред останалите страни членки на ЕС. Ръстът на безработицата през март 2024 спрямо март 2023 г. е около 6,3 процентни пункта, по данни на Евростат, един от най големите в Европа. Това ли е подходът да задържим младите в България? Защо остават безработни? Кой мисли за тях? За съжаление, предлагах решение на тези въпроси още през 2021 г. Съжалявам, че младите хора бяха излъгани. Безработицата расте сред тях…. Къде са решенията? Определението за безработни следва да бъде изучено моля!
 

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени