Приключи на втора инстанция делото "EVN" за продажбата на държавния дял в дружеството

Апелативният специализиран съд обяви, че ще се произнесе до месец по оправдателните присъди на бизнесмена Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и още трима души

Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков
Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков Източник: Zonanews

За по-малко от два часа дeлoтo "EVN" приключи и нa втopa инcтaнция. Оправдателните присъди на бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и на Иво Прокопиев и трима негови подчинени от фирмата “Булброкърс”, да бъдат отменени. Подсъдимите да получат присъди, съобразно закона, поискаха днес в обвинителна реч от спецпрокуратурата. Текстовете от Наказателния кодекс, по които са обвиненията предвиждат от 3 до 10 г. затвор. 

На днешното заседание беше разпитан бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който преди десет години оглавяваше Агенцията за приватизация. Караниколов каза, че няма да се връща в политиката и все така не разбира, защото близо 11 години е сочен за човек на депутата Делян Пеевски.

"Не го познавам. Мисля, че е крайно време ако някъде го видя, да се запозная, за да се спре тази сага. Но не знам къде".

 

Съдът попита Караниколов дали е бил оказван политически и лобистки натиск във връзка с процедурата за продажбата на миноритарния дял от ЕВН. Той не отговори еднозначно, но обясни, че чрез създадената тогава работна група от представители на различни министерства се е размила отговорността. И обясни, че единствено Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол трябвало да се занимава с такъв тип сделки. По думите му вероятно групата е била създадена от финансовия министър.


Апелативният специализиран съд обяви, че ще се произнесе до месец по оправдателните присъди на бизнесмена Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и още трима души, които прокуратурата обвини за продажбата през 2011 година на държавния дял в електроразпредeлителното дружество.

Още от "България"

Десетият фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра” събра групи за исторически възстановки и

В тазгодишното издание на "Калето - Мездра" взеха участие групи за исторически възстановки и индивидуални реконструктори - общо над 70 на брой

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени