Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов на среща с Н. Пр. Олеся Илашчук, посланик на Република Украйна у нас
Министърът на енергетиката Владимир Малинов на среща с Н. Пр. Олеся Илашчук, посланик на Република Украйна у нас Източник: Пресцентър на МЕ

"Българската страна ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Задълбочаването на сътрудничество в сферата на енергетиката е от взаимен интерес и за двете страни". Това каза министър на енергетиката Владимир Малинов по време на среща с Н. Пр. Олеся Илашчук, посланик на Република Украйна у нас. Двамата разговаряха за възможностите на българската страна да предостави адекватна и навременна подкрепа на украинската в краткосрочен и дългосрочен план.

 

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г. По думите на министър Малинов българската страна ще предприеме необходимите стъпки за реализация на процеса в най-кратки срокове.

 

Дискутирана бе и темата за осигуряване на алтернативни газови доставки за Украйна след спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия. "От стратегическо значение за енергийната сигурност в региона на югоизточна Европа е реализацията на инициативата за Вертикален газов коридор. Надграждането на вече съществуващата инфраструктура ще позволи пренос на допълнителни обеми алтернативни доставки за Украйна", подчерта Малинов по време на срещата. По думите му Вертикалният коридор ще осигури продължаване оперирането на газопреносната мрежа и подземните газови хранилища в Украйна.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени