Флотът на НАТО изгони контрабандните танкери на Путин от Средиземно море

Причината са военноморските учения, провеждани от страните-членки на Алианса

ВМС на НАТО
ВМС на НАТО Източник: Колаж

Контрабандните танкери, превозващи руски петрол, напуснаха Лаконския залив, ключово място за закотвяне в Средиземно море, където суровините се прехвърляха от кораб на кораб за по-нататъшно транспортиране до Азия.

 

Според  Bloomberg  от началото на май танкерите от "сенчестия флот" вече не навлизат в най-южния залив на континентална Гърция и цяла Европа, през който минава морският път в посока Суецкия канал.

 

Причината са военноморските учения, провеждани от страните-членки на НАТО. Гръцката хидрографска служба обяви маневри в залива Лакония от 1 до 9 май. Общо най-малко 5 учения на флота на НАТО ще се проведат в Средиземно море до края на месеца, включително маневри със стрелби,  съобщава  за Службата за навигация, хидрография и океанография на Турция.

 

В учението, което се нарича "Neptune Strike" и ще продължи до 10 май, ще участват военни кораби, подводници и самолетоносачи от САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Норвегия, Холандия, Полша, Румъния, Испания, Турция, Швеция, България, Дания и Албания.

 

Според Международната група на фирмите за морско застраховане, към април 2024 г. около 800 танкера са се присъединили към "сенчестия флот" на Русия. Те транспортират суровини до клиенти като заобикалят санкциите и извършват на практика контрабандна дейност, без международна застраховка, която би трябвало да покрива, наред с други неща, рисковете от нефтен разлив.

 

От миналия октомври САЩ наложиха санкции на 50 танкера от "сенчестия флот", както и на техните собственици, припомня The Moscow Times. Черните списъци включваха SUN Ship Management D., Hennesea Holdings от ОАЕ, а през януари и Sovcomflot, най-големият държавен собственик на танкери, който преди войната имаше флотилия от 110 плавателни съда, включително най-големия в света по отношение на танкерите от клас Aframax.

Още от "Икономика"

Енергийният министър: Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има

Той има уверението на АЕЦ "Козлодуй", че в понеделник в предстоящата седмица ще подадат ново заявление с по-нисък процент на увеличение на цената в микса на регулирания пазар

Прочетете повече прочетете повече

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени