"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Газпром
Газпром Източник: Pixabay

Загубата на европейския газов пазар, където преди войната в Украйна отиваше повече от половината от руския износ на газ, продължава да съсипва "Газпром". В края на 2023 г. компанията, която има монопол върху износа на тръбопроводен газ от Руската федерация, получи рекордна нетна загуба в историята си - 629 млрд. рубли (почти 7 млрд. долара), съобщи The Moscow Times

 

"Газпром" беше на загуба само още веднъж в своята история, през 1999 г., но тогава загубите бяха 8 пъти по-малко - само 79 млрд. рубли. Тогавашните  загуби бяха причинени основно от финансовата криза от 1998 г., когато Русия спря да погасява заемите си и измерението в рубли на валутните кредити се стовари върху "Газпром".

 

Резултатите на "Газпром" са "катастрофално слаби", отбелязва Евгений Коган, професор във Висшето училище по икономика: приходите са потънали с 27% до 8,54 трилиона рубли. На оперативно ниво "Газпром" е нерентабилен пет поредни тримесечия и "една от причините за ужасното представяне са катастрофалните резултати на газовия сегмент", каза Коган. В края на годината "Газпром" претърпя оперативна загуба: оперативните му разходи надхвърлиха приходите с 364 милиарда рубли.

 

По изчисления на Ройтерс, доставките за Европа са паднали за година с 55.6% до 28.3 млрд. куб. м. "От докладите за 2023 г. става ясно, че китайският пазар все още не е помогнал на "Газпром" да компенсира загубата на значителен дял на европейския газов пазар, който за две години е спаднал 2,8 пъти", коментира Наталия Милчакова, водещ анализатор в Freedom Finance Global.

 

Газпром, руски природен газ
Газпром, руски природен газ Източник: Depositphotos

Изграждането и влизането в сила на дълго отлагания тръбопровод "Силата на Сибир 2" (планиран да изпраща газ от находищата, които някога са снабдявали Европа) ще отнеме години, почти сигурно над десетилетие, и пак няма да компенсира загубите в Европа, казват още анализатори.

 

Данните са много по-лоши от очакванията на анализаторите за нетни приходи от 447 млрд. рубли при отчетена за предходната 2022 г. нетна печалба от 1.2 трлн. рубли. Днес бе съобщено, че от 1.9 трлн. рубли печалба само от продажби през 2022 г. се е минало на 364 млрд. рубли нетна загуба година по-късно.

 

Приходите на "Газпром" паднаха с почти 30 процента на годишна база до 8,5 трилиона рубли, като продажбите на газ спаднаха от 8,4 трилиона рубли на 4,1 трилиона рубли.


Общите приходи са намалели от 11.7 трлн на 8.5 трлн рубли за същия срок. Приходите от продажби само на газ са се сринали наполовина от 8.5 трлн. на 4.1 трлн. рубли.


Брокерите веднага занижиха с поне 10% очакваната доходност от дивиденти, ако изобщо има такива за 2023 г. В предишни години някъде през втората половина на месец май управителният съвет препоръчваше на събранието на акционерите какъв дивидент да бъде изплатен. За първото полугодие на 2022 г. "Газпром" плати 1.208 трлн. рубли или 51 рубли на акция, което беше доходност от 25%.

 

Руски природен газ,
Руски природен газ, "Газпром" Източник: Газпром

Днешните очаквания се движат между 13 и 15 рубли, но има и такива за 10 рубли дивидент от акция, или 6.3% доходност. Финални дивиденти за 2022 г. компанията реши да не изплати с обяснението ,че е била доста щедра за първите 6 месеца на годината.

 

Това илюстрира драматичния упадък на корпорация, която след разпадането на бившия СССР беше една от най-мощните в Русия, а властите често я използваха за уреждане на спорове със съседи като Украйна и Молдова и по-далеч в Европа, посочва "Ройтерс".

 

Сега приходите са с почти 30% надолу спрямо първата военна година и анализатори казват за "Файненшъл таймс", че данните сочат, че "Газпром" не е успял да се адаптира към загубата на пазара на ЕС 9 от 7.3 трлн. рубли през 2022 г. на 2.9 трлн рубли през миналата година. Делът на Русия във вноса на газ в Европа спадна от 40% през 2021 г. (последната пълна година преди инвазията), до 8% през 2023 г., според данни на ЕС.

 

"Резултатите показаха, че това, което някога беше основният бизнес на "Газпром" - продажбата на газ в Европа - се е превърнало в воденичен камък, носещ загуби. Това само частично е компенсирано от печалбите от продажбите на нефт, газов кондензат и нефтопродукти, повишили се до 4.1 трилиона рубли, което е с 4.3% повече спрямо предходната година", казват анализатори за "Файненшъл таймс".

 

"Газпром Нефт", която до неотдавна бе по-скоро съпровождащ бизнес, е донесла през 2023 г. почти толкова продажби, колкото газовия бизнес, и печалба, равна на две трети от печалбата на газовия сегмент за 2022 г., макар да притежава само една четвърт от активите на цялата група.

 

Увеличиха се и оперативните разходи и капиталовите разходи на "Газпром", но засега другите направления за износ все още компенсират едва 5-10% от загубените европейски продажби, според анализатори.

 

До 2025 г. "Газпром" може да получи още един трилион рубли загуби поради намаляване на приходите, увеличаване на данъчната тежест и необходимостта от плащане на програмата за газификация, заяви през ноември Павел Завални, ръководител на комисията по енергетика на Държавната дума. Според него "Газпром" "няма да има износ", а разходите "остават".

 

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната.

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени