Парламентарна комисия ще проверява дерогацията, от която се ползваше "Лукойл"

Комисията има петима членове от ГЕРБ, четирима от "Продължаваме промяната", по трима от ДПС и "Възраждане" и по един от БСП и "Има такъв народ"

Централата на Лукойл в София
Централата на Лукойл в София Източник: Zonanews

Парламентът създаде временна комисия, свързана с дерогацията (изключението, бел. ред.) за внос на руски суров петрол, ползвана от компанията "Лукойл".

 

Комисията има петима членове от ГЕРБ, четирима от "Продължаваме промяната", по трима от ДПС и "Възраждане" и по един от БСП и "Има такъв народ", но председател не можа да бъде избран.


Дерогацията, издействана от коалиционното правителство с премиер Кирил Петков през пролетта на 2022 г., първоначално трябваше да важи до края на 2024 г., но беше отменена в началото на март.


Временната комисия ще установява икономическия ефект за България от дерогацията, от която "Лукойл" се ползваше, както и неизпълнение на задължение на министъра на икономиката и индустрията за влизането в сила на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт и последиците от това неизпълнението.

Още от "Икономика"

Енергийният министър: Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има

Той има уверението на АЕЦ "Козлодуй", че в понеделник в предстоящата седмица ще подадат ново заявление с по-нисък процент на увеличение на цената в микса на регулирания пазар

Прочетете повече прочетете повече

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени