Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар, който е на посещение във Вашингтон
Турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар, който е на посещение във Вашингтон Източник: X (бивш Twitter)

Държавната турска петролно-газова компания "Боташ" (Botas) и американска корпорация "ЕксънМобил" (Exxon Mobil) подписаха споразумение за доставки в Турция на втечнен природен газ, съобщи турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар, който е на посещение във Вашингтон, предаде Анадолската агенция.

 

С това споразумение, което е планирано да бъде дългосрочно, ще направим още една крачка към диверсификация на нашите ресурси, написа в социалната мрежа "Екс" Байрактар. Ще продължим да допринасяме за сигурността на енергийните доставки както в нашата страна, така и в региона, посочи той.

 

 

Байрактар  каза  миналия месец, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над един милиард долара.

 

Той посочи в интервю, че се водят преговори с "ЕксънМобил" за закупуването на 2,5 млн. тона втечнен природен газ на стойност около $1,1 милиарда долара. Министърът добави, че сделката може да е за срок от 10 години.

 

Турция има седем международни газопровода, пет съоръжения за втечнен природен газ, включително три плаващи съоръжения за съхранение и регазификация (FSRU) и две подземни хранилища за природен газ.

Страната се стреми да се превърне в ключов газов център в региона, да се наложи като износител и да бъде ефективен мениджър на газа, който доставя.

Още от "Икономика"

Енергийният министър: Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има

Той има уверението на АЕЦ "Козлодуй", че в понеделник в предстоящата седмица ще подадат ново заявление с по-нисък процент на увеличение на цената в микса на регулирания пазар

Прочетете повече прочетете повече

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени