Всички индийски рафинерии отказаха да приемат петрол от танкерите на руската "Совкомфлот"

Индийците вече са подозрителни и към други танкери, превозващи руски петрол

Танкер на "Совкомфлот"
Танкер на "Совкомфлот" Източник: Совкомфлот

Санкциите на САЩ срещу "Совкомфлот" се оказаха най-ефективният удар досега върху "сенчестия" флот, който Русия е събрала, за да транспортира петрола си. След Reliance Industries, най-голямата частна нефтопреработвателна компания в Индия, всички рафинерии в страната отказаха да работят с руския превозвач.

 

Както частните, така и държавните рафинерии, включително лидерът в сектора държавната Indian Oil, спряха да приемат товари, доставени от "Совкомфлот", съобщава Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати със ситуацията в индийската петролна индустрия. Според тях рафинериите внимателно проверяват данните за всеки танкер, за да се уверят, че той не е свързан със "Совкомфлот" или друг санкциониран субект.

 

Совкомфлот
Совкомфлот Източник: Совкомфлот

От миналата есен САЩ наказаха и няколко компании и десетки танкери от ОАЕ и Турция за нарушаване на изискванията за спазване на ценовия таван от $60 за барел. Reliance беше първата, която отказа да работи с руския превозвач - информация за това се появи в началото на тази седмица. Сред тези, които спряха да приемат петрол от "Совкомфлот", е "Nayara Energy", 49% от която е собственост на "Роснефт".

 

Освен това изглежда, че индийците вече са подозрителни и към други танкери, превозващи руски петрол. Два кораба, които натовариха петрол Ural`s в балтийското пристанище Приморск през януари, са край западното крайбрежие на Индия от около четири седмици и няма индикации кога може да се осъществи разтоварването, отбелязва Bloomberg, цитирана от The Moscow Times. Единият от тези танкери е собственост на малтийска компания, другият на гръцка компания.

 

Вашингтон наложи финансови санкции срещу "Совкомфлот" още през февруари 2022 г., но в края на миналия месец мерките бяха затегнати: компанията и 14 танкера, свързани с нея, попаднаха под блокиращи санкции. Тези ограничения "създават допълнителни оперативни затруднения за правене на бизнес", призна "Совкомфлот".

 

"Дейността на компанията е обект на влиянието на геополитически фактори и незаконно наложени санкции от неприятелски страни. Компанията извършва системна работа, насочена към преодоляване на възникващите предизвикателства", написаха в съобщение от "Совкомфлот".

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени