Ген. Ходжис: При заплаха от поражение за Украйна, Полша влиза там на помощ, а Румъния - в Молдова

Сред тръмпистите има хора, чиито речи на практика са писани в Кремъл, възмущава се ген. Ходжис

Ген. Бен Ходжис
Ген. Бен Ходжис Източник: EPA

Не вярвам, че в случай на евентуално поражение на Украйна, полското правителство просто ще стои и ще се крие зад границите си. По-скоро, има голяма вероятност Полша да влезе в Украйна, за да предотврати най-лошото. По същият начин мога да предположа, че и Румъния официално ще се ангажира със защитата на Република Молдова. Това заяви в интервю пред германското издание T-online бившият командващ американските въоръжени сили в Европа ген. Бен Ходжис.

 

"Така че има две страни от НАТО, които биха предприели спешни действия, ако Украйна е заплашена от загуба на войната. Този възможен сценарий също трябва да даде на Германия мотив за размисъл", допълва той.

 

"Ако Украйна падне, Германия ще бъде един от най-големите губещи. При този сценарий държавите, които лежат между нея и Русия, ще бъдат въвлечени в сражения, а Германия ще бъде залята от бежанци", продължава своят анализ ген. Ходжис.

 

"Следователно руското поражение в Украйна е в интерес както на Германия, така и на други страни от НАТО, включително САЩ – не на последно място за икономически интереси. И победа за Украйна би намалила значително възможността за реален конфликт между Русия и НАТО", споделя още бившият командващ американските въоръжени сили в Европа. 

 

На въпрос как би коментирал все още съществуващите в управляващата ГСДП надежди за "замразяване на конфликта", ген. Ходжис заявява категорично, че това е "стратегическа неграмотност". 

 

И продължава: "Наистина ли някой смята, че руснаците биха спазвали някакъв договор? Списъкът на споразуменията, към които Русия с епридържа е твърде кратък. На путин не може да се вярва. Но идеята е лоша и по други причини. Кой ще решава по коя линия конфликтът да бъде "замразен"? Тогава просто би било "лош късмет" за милиони украинци, ако живеят от грешната страна на линията. Точно както беше "лош късмет" за милиони германци, когато Желязната завеса падна над тях след Втората световна война? За мен е непонятно защо едно "замразяване" трябва да е добра идея", излага железните си аргументи генералът от резерва. 

 

Германските журналисти от T-online задават въпрос относно президентските избори в САЩ, които са насрочени за ноември: "Колко висока според вас е опасността евентуално преизбраният Доналд Тръмп да изостави Украйна?"

 

Ген. Ходжис отговаря: "За мен лично все още е невероятно, че републиканците, като партия на Роналд Рейгън, сега се ръководят от Тръмп, който е против всичко, което Рейгън някога е отстоявал. Във фракцията MAGА (Make America Great Again, бел. ред.) има хора, чиито речи на практика са писани в Кремъл. Америка е инфилтрирана, така стоят нещата, за съжаление. В САЩ съществува така наречената CPAC, консервативен комитет за политически действия. Къде се проведе конференция миналия февруари? В Унгария".

 

И добавя: "Орбан управлява като отявлен симпатизант на Путин. Човек може да се досети какво пряко влияние има Русия върху американската политика. Но все още имаме няколко месеца до изборите, предполагам, че шансовете на Тръмп за успех са намалели".

 

Но да предположим, че Тръмп се върне в Белия дом - какво би означавало това за НАТО, питат от T-online.

"Няма съмнение, че това би представлявало обтягане на отношенията с европейските съюзници. Тръмп едва ли би напуснал НАТО. По-скоро би се опитал да му повлияе в недобра посока. Тръмп би бил изключително опасен за Украйна, той вече обяви, че може да сложи край на войната в рамките на 24 часа. Как би изглеждало това? Той би заявил, че Украйна няма какво повече да очаква от САЩ. Тогава Путин ще получи "съобщение" от Белия дом, че трябва да спре войските си по тази или онази линия. Кремъл ще получи голямо парче от Украйна, а Тръмп ще се представи като победител".

 

Западът и Украйна трябва да спечелят това състезание срещу Русия и нейните поддръжници като Иран и Северна Корея, подчертава ген. Ходжис. Нашият промишлен потенциал е огромен, но подкрепата и снабдяването на Украйна трябва да бъде приоритет. Всичко е въпрос на политическа воля.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени