Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ след взрива с МВР и митниците

Кабинетът "Главчев" стартира с 20% одобрение

Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ след взрива с МВР и митниците
Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ след взрива с МВР и митниците Източник: Тренд/24 часа

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително промените в конституцията в частта за служебния кабинет. Това са част от изводите от новото национално представително проучване на Изследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа" и "Нова броудкастинг груп".

 

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателните - 80%. При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика. Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Сравнително високи са стойностите на опцията "не знам/не мога да преценя" поради сравнително скорошното встъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

 

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в конституцията в частта, свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени. Въпреки наситения с политически събития месец не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.

 

Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция "Митници" вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо "Продължаваме промяната - Демократична България" с малко над 2 процентни пункта от гласуващите. ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24,9% от гласуващите). ПП-ДБ (15,5%), ДПС (14,4%) и "Възраждане" (14,2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборна кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП (9,1% от гласуващите), а на шесто място е "Има такъв народ" с 4,8% от гласуващите. 6,9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията "не подкрепям никого".

 

49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2,6 до 2,8 милиона избиратели. Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при "Продължаваме промяната"

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени