Първите F-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., каза министърът на отбраната

Следващата година ще получим и новите машини "Страйкър", заяви Атанас Запрянов

Министърът на отбраната Атанас Запрянов
Министърът на отбраната Атанас Запрянов Източник: Zonanews

Първите изтребители Ф-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., тъй като тази есен пилоти ще се обучават на тях в САЩ. Следващата година ще получим и новите машини "Страйкър". Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. "Ако догодина има парад, надявам се да има повод, може да летят и първите F-16", каза министърът.

 

Българската армия е в добро състояние и посреща празника си с удовлетворение от постигнатото, посочи той. "Всички планове и подготовки са проведени, дежурствата се носят, въздушния и морският суверенитет е осигурен от Въоръжените сили".

 

Тази година няма военен парад, защото 6 май съвпадна с Възкресение и съгласно религиозната традиция се дава приоритет на великденските празници, така че военнослужещите ни да бъдат в семейна среда, каза Атанас Запрянов.

 

По думите му модернизацията на армията е в ход и хората виждат бъдещето с нови самолети, бойни машини и кораби. Увеличението на заплатите в армията е мъдро държавно решение и висока оценка на парламента за Въоръжените сили, смята Запрянов.

 

"Финансовият инструмент е важен, но не е достатъчен. Сега отговорността ляга върху политическото ръководство на Министерството на отбраната, военното ръководство, да разработим и други механизми, които да направят военната професия привлекателна".

 

Недокомплектът е най-тревожен в Сухопътните войски и по-специално в основните ни бойни бригади, които съгласно новите изисквания на НАТО трябва да поддържат висока степен на готовност.

 

Обстановката около страната ни се следи с повишено внимание, защото недалеч от нас се води война. Въоръжените сили са готови да защитават страната ни, но въпреки това няма директна военна заплаха за България, категоричен е Запрянов.

 

"България е на кръстопът на Източния фланг на Алианса, следователно за нас заплахите са същите като за Румъния, Полша, балтийските страни. Затова има разположени сили на НАТО на целия източен фланг. За 75 години НАТО е показало решителност и готовност да отбранява територията си", подчерта той.

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени