Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането на "Балкански поток"

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: Zonanews

Народният представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова (и бивш министър на енергетиката в правителството "Борисов 3" ) заяви, че документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането на "Балкански поток" през България, която тя е подписала.

 

"Аз съм се подписала под паметна бележка от два листа, "Българските елфи" не знам какво показват, показват документи, които нямат нищо общо с това, което аз съм подписала - 2 странички, в които са описани действията които да установят възможно ли е да се реализира проектът "Балкански поток", такива пътни карти са подписали наши колеги от Гърция, Австрия", каза Петкова в интервю за БНТ.

 

Петкова каза, че изборът на строител на газопровода е бил по възможно най-откритата и прозрачна процедура, която дава възможност за участие на широк кръг изпълнители. "Поръчката е на голяма стойност и искахме всяка буква и точка на закона да бъде спазена, каза Петкова по повод документите, които сочат руски интереси в саудитския консорциум "Аркад", избран за строител.


Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Владимир Путин да нападне Киев.

 

"Несериозно е да се развива тази тема. По "Балкански поток" преминават пренебрежимо малки количества - 15.7 млрд. куб. м. Ние предимно транзитирахме за Турция, Северна Македония и Гърция - общо по 17.4 млрд. куб. м, главно за Турция. С построяването на "Турски поток" щяхме да загубим 14 млрд. куб. м.", пресметна Петкова и увери, че целта е била да се запази тежестта на България на газоразпределителната карта.

Още от "Разкрития"

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на президента Зеленски, шефа на СБУ Малюк и на ГУРМО Кирил Буданов

Съобщава се, че една от задачите на разузнавателната мрежа е била да търси екзекутори сред военните, близки до сигурността на президента, способни да вземат Зеленски за заложник и след това да го убият

Прочетете повече прочетете повече

The Insider: Бивш руски военен и съпругата му от ГРУ са организирали саботажи в натовски държави, вкл. България

Подразделение № 29155 на ГРУ е организирало бомбени атентати в страни от Европейския съюз от 2011 г. насам, а първата диверсия е извършена в склад в България

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени