Атанас Атанасов: Община Твърдица има нужда от водопроводи и улици

Загубите на вода са над 86-87 %, според думите на Атанас Атанасов, кмет на Община Твърдица. Ако бъдат сведени до 10 % ще се разрешат проблемите с водозагубите и с разрушената инфраструктура

Kметът на Твърдица Атанас Атанасов

Kметът на Твърдица Атанас Атанасов

Източник: Zonanews
IMG_0018

IMG_0018

IMG_0016

IMG_0016

IMG_0009

IMG_0009

Kметът на Твърдица Атанас Атанасов
IMG_0018
IMG_0016
IMG_0009

 

 

Г-н Атанасов, какъв е планът Ви за развитие през настоящата 2021 година?

Община Твърдица няма пречиствателна станция. През 2012 година кандидатствахме по програма, но не бяхме одобрени. Не ни стигнаха средствата за воден цикъл на града. През този програмен период се надяваме, че градът ще стане общински център и ще бъде одобрен. Имаме нужда, защото имаме предприятия, пожарна, социален дом. В момента каналът за отпадни води има временни зауствания и отива в реката, а оттам в язовир Жребчево. Така че за тази година, това от което имаме нужда е водопроводи и улици. Общинските пътища са сравнително добре, не са в идеално състояние, но са добре на фона на наши съседни общини. Проблемът във всичките ни населени места остава водопровода, а оттам и разрушената инфраструктура в следствие на ежедневни аварии. Не сменим ли водопроводите, няма как да се асфалтира, просто е безсмислено!

А извън водопроводите, как стои въпросът с водата в района?

Ако се премахнат загубите проблемът ще се реши. Тоест проблемът е, че не се инвестира, няма профилактика на водохващане. Нашите родители - баби, дядовци, бащи, майки са го правели на доброволни начала много далеч, назад в годините. Но ние не страдаме толкова от липса на вода, колкото губим вода. Има и критични периоди, но районът има достатъчно водоизточници. Дренажите ни са затлачени вече, не са в състояние да поемат. Нали имаме засушаване, водата намалява при положение, че официално се отчитат 86-87 % загуби, от които да речем има неплатена вода и кражби, но ако този процент падне с подмяна на водопровода и стане десетина, ще се разрешат проблемите с водозагубите и с инфраструктурата.

Какви идеи и проекти още планирате да осъществите?

Твърдица вече официално има музей, но ни трябват още малко пари, за да довършим.  Идеите ни са да направим и пътя до връх Чумерна. Там има ски писта. За тази инвестиция са необходими поне 2 милиона лева. Освен това, искаме да направим архиолгически разкопки на крепостта ни, която е по голяма като площ от тези във Велико Търново – Царевец и Трапезица, вземайки ги поотделно. Има сведения, че тя е от 4-5 век. Там, евентуално можем да направим атракция, но ще трябват много пари. На този етап Община Твърдица няма как да отдели 4 или 5 мил. лв. Към момента се отделят около 20 хил.лв. на година, за да направим поне нещо частично.

Какво се надявате да постигнете до края на годината или мандата?

Мечтата ми е да дойде инвеститор – голям или среден, да наеме поне 20-50 човека, да направят нещо, да има конкуренция. В момента има само една текстилна фабрика и нищо друго. Сега се строи винзанод. Хубавото е и, че след четири години битки и докато мине цялата бюрокрация, прокарахме газ за индустрията. Надяваме се скоро да газифицираме и обществените сгради. Иска ми се да се върнат и младите и читави хора в града.

Какво бихте казали в заключение?

Ние сме община, която не събира приходи от такси, да речем като Столична общинa. За нас са много важни съборът по Цветница, рок-събор „Ден, който да посрещнем заедно“, както и други мероприятия. Пандемията ни попречи да организираме тези и други традиционни събития на града, и икономисахме пари, парадокс! (б.р. смее се) Надявам се април месец тази година вече да се нормализират нещата.

Още от "Сливен"

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени