Разчистването на плаващото сметище в Своге ще отнеме дни

Започна разчистването на плаващото сметище в река Искър край Своге, след като преди два дни МС по личното настояване на премиера отпусна необходимите средства за това

Започна разчистването на плаващото сметище в р. Искър при Своге
Започна разчистването на плаващото сметище в р. Искър при Своге Източник: NOVA

Повече от 10 декара отпадъци бяха довлечени след обилните дъждове от река Искър при стената на централата. Прецедент обаче е размерът на плаващото сметище край Своге. 

„За първи път  се събира такова огромно  количество на площ от 12 декара“, казва зам.-кметът на община Своге Илия Богданов.
Той добави, че от ранните часове на деня е започнало разчистването на сметището.

"Тази картина, ако не се предприемат по-сериозни действия, може да се повтори при следващи порои. Вероятно е нужно да се подходи превантивно и да се поставят улавящи съоръжения. Не би могло да има грешка от страна на общината, сметището е от София", добави Илия Богданов.

Финансовата инжекция от страна на правителството в размер на 220 хиляди лева даде надежда на местната управа – че водите на река Искър ще бъдат почистени съвсем скоро, съобщава NOVA.

Часове след извънредното заседание на кабинета машините са на терен.  Разчистването ще отнеме няколко дни. С два камиона се извършват множество курсове за извозване на отпадъците - от пластмасови опаковки до дивани.

 

Още от "София-област"

Борисов в Самоков: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на следващото правителство! (ВИДЕО)

ПП излъгаха целия народ, милиарди потекоха към фирмите им. Много ми се иска българите да разберат как тези хора се облагодетелстваха както не може да си представите през тези 3 години

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени