Успешни проекти за енергийна ефективност подобряват условията в две общински сгради в с. Антон

Представители на Офиса на финансовия механизъм на ЕИП и партньорите по Програма ВЕЕЕЕС посетиха обновените детска градина и читалище

Успешни проекти за енергийна ефективност подобряват условията в две общински сгради в с. Антон
Успешни проекти за енергийна ефективност подобряват условията в две общински сгради в с. Антон Източник: Zonanews

Представители на Офиса на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и партньорите по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност" (BEEEEС) посетиха общинската детска градина "Българче" и Народното читалище "Христо Ботев - 1925" в община Антон. Във визитата участваха също представители на посолството на Кралство Норвегия в България и експерти от Министерството на енергетиката, което е програмен оператор по програма ВЕЕЕЕС.

 

По проекта за повишаване на енергийната ефективност в община Антон са извършени инвестиции за подобряване на енергийната ефективност на населеното място чрез мерки за трансформиране на сградите в такива от енергиен клас А+. По думите на кмета Андрей Симов това допринася за редуциране на енергопотреблението и подобряване на условията за децата в детската градина и посетителите на читалището.

 

Г-н Симов подчерта още, че проектът се изпълнява в партньорство с норвежката компания MP ENERGY AS, чиято експертиза в областта на възобновяемата енергия, енергийната ефективност и управлението на енергия е споделена с община Антон. Бюджетът за изпълнението на проекта е 855 812.38 лева безвъзмездна финансова помощ.

 

Успешни проекти за енергийна ефективност подобряват условията в две общински сгради в с. Антон
Успешни проекти за енергийна ефективност подобряват условията в две общински сгради в с. Антон Източник: Zonanews

Домакините от община Антон запознаха своите гости с конкретните дейности, реализирани по проекта - топлоизолиране на външни стени, покриви и подове, подмяна на дограма, изграждане на фотоволтаични съоръжения върху покривите, генериращи енергия само за собствено потребление.

 

Модернизирани са и отоплителни системи в двете сгради, като са внедрени системи за автоматизация и управление на енергията и комбинирани системи за отопление чрез термопомпи от тип въздух-вода, използващи енергията от ВЕИ.

 

Отоплителна система с термопомпа
Отоплителна система с термопомпа Източник: Zonanews

Положителното въздействие от изпълнените мерки за енергийна ефективност бе основен акцент в разговорите между донорите и бенефициентите по проекта. Очаква се той да доведе до годишно намаление на вредните емисии, намаление на бюджетни разходи за електроенергия, енергийни спестявания и  подобрено качество на живот на гражданите, които ще се възползват от подобрените сгради - около 1500 души.

 

По-добрата информираност на населението за ползите от прилагане на мерки за енергийна ефективност и повишеният експертен капацитет на общината за прилагане на модели за управление на енергийните системи също са във фокуса на проекта.

 

Още от "София-област"

Борисов в Самоков: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на следващото правителство! (ВИДЕО)

ПП излъгаха целия народ, милиарди потекоха към фирмите им. Много ми се иска българите да разберат как тези хора се облагодетелстваха както не може да си представите през тези 3 години

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени