За поредна година най-високите заплати са в малки общини

Това сочи изследване на Института за пазарна икономика

Община Челопеч
Община Челопеч Източник: Zonanews

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) оповести за пета поредна година данните от проучването си за заплатите по общини. Най-актуалните данни са за 2022 г. и показват средната брутна месечна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение лица в частния и обществения сектор в 265-те общини в страната.


Картата на заплатите дава различен поглед към икономиката на страната, като разкрива успешни примери за развитие както в големите икономически центрове, така и в по-малки индустриални общини, посочват експертите на института.  

 

Дънди Прешъс Металс в Челопеч
Дънди Прешъс Металс в Челопеч Източник: Zonanews

Най-високата средна брутна месечна заплата на наетите в България за 2022 г. е в община Челопеч (3398 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2949 лв.), а на трето място е изненадата тази година - община Кнежа (2813 лв.).

 

Община Кнежа
Община Кнежа Източник: Zonanews

Първите три места се заемат от общини, в които са позиционирани водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури. На четвърта позиция е Столична община (2475 лв.), следвана от общините Раднево (2450 лв.), Пирдоп (2440 лв.) и Гълъбово (2260 лв.). Топ 10 се допълва от общините Девня (2156 лв.), Панагюрище (2050 лв.) и Божурище (1925 лв.).

 

Община Раднево
Община Раднево Източник: Zonanews
Столична община
Столична община Източник: Zonanews
Табела Пирдоп
Табела Пирдоп Източник: Zonanews

За поредна година прави впечатление, че най-високите средни заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, които формират значителна част от трудовите доходи в района. В топ 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната.

Интересен е пробивът в топ 10 на община Кнежа, където има силно развито зърнопроизводство, и в която е базиран най-големият производител на слънчогледово олио в страната - стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г., отбелязват икономистите.

 

Община Кнежа
Община Кнежа Източник: Zonanews

Сред големите областни центрове най-високите средни възнаграждения са в:

Столична община - 2475 лв. (4-о място в страната)
община Варна - 1642 лв. (17-о място в страната)
община Пловдив - 1584 лв. (22-ро място в страната).

 

Община Пловдив
Община Пловдив Източник: Zonanews

Експертите на института отново наблюдават силно представяне на индустриалните общини в периферията на трите водещи икономически центъра. В топ 25 по заплати в страната влизат:1) общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София
2) общините Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна
3) общините Марица и Куклен до Пловдив.

 

Община Ботевград
Община Ботевград Източник: Zonanews

Положителните процеси от последните години водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2018-2022 г. Средната заплата на наетите в 215 общини бележи ръст между 40% и 70% за четири години. В големите общини (Столична, Пловдив и Варна) ръстът на възнагражденията е над 50% в периода 2018-2022 г. Най-висок ръст се наблюдава в общини, които не са били сред лидерите по възнаграждения, но през последните години са привлекли нова инвестиция или съществуващи компании са се разраснали и са подобрили значително своите резултати. Такива са примерите на общините Кнежа, Брезник и Куклен. В района на Крумовград също се наблюдава сериозен ръст на възнагражденията.

Още от "София-област"

Борисов в Самоков: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на следващото правителство! (ВИДЕО)

ПП излъгаха целия народ, милиарди потекоха към фирмите им. Много ми се иска българите да разберат как тези хора се облагодетелстваха както не може да си представите през тези 3 години

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени