СОС гласува бюджета за 2024

Ние винаги сме били отговорни, няма да се запънем и да тропаме с краче, да правим напук на някой, защото ще правим напук на гражданите, заяви Георги Георгиев, ГЕРБ-СДС

Столичен общински съвет (СОС)
Столичен общински съвет (СОС) Източник: Zonanews

Столичните общински съветници гласуват проекта за бюджет на София за 2024 година. Предложената план-сметка е в размер на над 2,6 млрд лв. Предложенията на ПП-ДБ-СС са за увеличение с 58,9 млн. лв увеличение на инвестициите за здравеопазване, социални грижи, образование, ремонти и други.

 

"Ще бъде гласуван, надяваме се, един уникален бюджет. Неслучайно използвам тази дума, защото той е рекорден за размерите на София и никога до този момент не е бил в такъв размер. За първи път имаме толкава демократичен бюджет. Никога досега не са били включвани толкова много предложения на гражданите и опозицията при изготвянето на капиталовата програма", коментира Борис Бонев от ПП-ДБ-СС.

 

От групата на ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да пречат на приемането на план-сметката и я сравниха с бюджета, предложен от бившия кмет Йорданка Фандъкова.

 

"В капиталовата програма, в ремонтите и инвестициите ще видите съвпадение над 95% с бюджета "Фандъкова", който ние подкрепихме през септември. Надявам се да не използват тази подход и в бъдеще. Ние винаги сме били отговорни, няма да се запънем и да тропаме с краче, да правим напук на някой, защото ще правим напук на гражданите", заяви Георги Георгиев, ГЕРБ-СДС.

 

От БСП се обявиха против предлаганата план-сметка.

"Разбира се, че няма да го подкрепим бюджета. Както и колегите казаха преди нас - е плах и неамбициозен, но най-странното е, че има 90% припокриване и ние говорихме и на групата на ГЕРБ докато бяха управляващи, че всъщност и техните бюджети бяха неамбициозни и не са решили нито един хроничен проблем в града. И в момента викаме продължение на тази политика, която за нас е неприемлива", заяви Иван Таков от БСП.

 

На критиките кметът на София Васил Терзиев отговори така:

"Чух някои от вас да казват, че подкрепата на бюджета е политическа заявка. Със сигурност е такава - това е подкрепа на бюджета на софиянци. Няма нищо политическо в по-добър транспорт, няма нищо политическо в повече детски градини, училища, култура, чистота".

 

Вчера план-сметката беше одобрена от финансовата комисия на Столичния общински съвет.

Още от "София"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени