Жители на Омуртаг отново протестират заради безводието

Заради промяна на проект 2004-2005 г., Омуртаг няма алтернатива за водата

ВиК ремонт
ВиК ремонт Източник: Zonanews

 Днес точно в 12 ч по обяд се очаква граждани от Омуртаг да блокират главния път София-Варна на разклона за Омуртаг, защото няма да имат вода дори и на Бъдни вечер. Това съобщиха от Гражданско обединение "Вода за Омуртаг".

 

Те настояват за отговори на изпратени писма и зададени въпроси, които седмици наред не са получили. Считат, че срещата със служебния регионален министър Иван Шишков е била за "замазване на очите", с цел да "замълчат", без да са постигнати резултати и искат нова среща още в първите дни на следващата година. Не вярват на официалните обяснения за нивата на язовирите и твърдят, че има достатъчно вода.

 

Припомняме, че това е пореден протест заради продължаващия с десетилетия проблем с безводието. Шести месец жителите са без вода, а "водната епопея" продължава вече 50 години.

В края на ноември стана ясно, че въпреки обявеното бедствено положение месец по-рано, жителите на града продължават да стоят без вода. Заради промяна на проект 2004-2005 г., Омуртаг няма алтернатива за водата.

 

На 24 октомври Омуртаг обяви частично бедствено положение след три месеца безводие, макар проблемът с водоснабдяването да продължава вече над половин век. На 1 ноември Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отпусна 1 325 150 лв. за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в Омуртаг.

 

Ден по-късно Министерският съвет прие предоставяне на бутилирана вода за общината от държавни резерви, по искане на областния управител на област Търговище.

Още от "Търговище"

Пуснаха под домашен арест кмета на Омуртаг

Ешрефов е привлечен като обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел извършване съгласувано в страната на престъпления по служба

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени