Министър Малинов обсъди с представители на ОМВ Петром перспективите пред Блок "Хан Аспарух"

 Перспективите за търсенето на нефт и газ в Блок 1-21 "Хан Аспарух", разположен в изключителната икономическа зона на България в Ч...

Министър Малинов обсъди с представители на ОМВ Петром перспективите пред Блок "Хан Аспарух"
Министър Малинов обсъди с представители на ОМВ Петром перспективите пред Блок "Хан Аспарух" Източник: Пресцентър на МЕ

 Перспективите за търсенето на нефт и газ в Блок 1-21 "Хан Аспарух", разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море, след оттеглянето на френската "Тотал" от проекта бяха основна тема на разговора между министъра на енергетиката Владимир Малинов и представители на румънската "ОМВ Петром" – дъщерно дружество на австрийската ОМВ.

 

Министър Малинов обсъди с представители на ОМВ Петром перспективите пред Блок
Министър Малинов обсъди с представители на ОМВ Петром перспективите пред Блок "Хан Аспарух" Източник: Пресцентър на МЕ

"За българската страна потенциалният местен добив е с ключово значение за постигане на целите за диверсификация на източниците на енергийни ресурси. Разработването на местно находище би гарантирало енергийната сигурност и независимост на страната и ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на икономиката. Продължаването на проучванията в потенциално перспективни находища като "Хан Аспарух" е условие за ефективно постигане на тези цели", подчерта министър Малинов по време на срещата.

 

Роб Добинс, ръководител международни отношения и активи на ОМВ Петром (вляво)
Роб Добинс, ръководител международни отношения и активи на ОМВ Петром (вляво) Източник: Пресцентър на МЕ

Роб Добинс, ръководител международни отношения и активи на ОМВ Петром, запозна енергийния министър с предстоящите стъпки за продължаване на търсещо-проучвателните дейности в блока. По време на разговора стана ясно, че ОМВ оценява високо потенциала на блока в Черно море. В момента компанията е в процес на търсене на нов акционер в консорциума, като разглежда и възможността за сътрудничество с местна компания, което бе приветствано от страна на Министерството на енергетиката. 

 

Договорът за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-21 "Хан Аспарух" е подписан на 29 август 2012 г. с "Тотал Е&П България" и е с петгодишен срок. През 2013 г. към Тотал се присъединяват "ОМВ Офшор България" ГМбХ и "Репсол България" Б.В. През 2020 г. "Репсол България" Б.В. прехвърля своя дял на останалите двама акционери - "Тотал Е&П България" и "ОМВ Офшор България" ГМбХ. В началото на тази година стана ясно, че Тотал се оттегля от проекта.

Още от "Варна"

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени