На две скорости: Пазарът на жилища у нас се раздели по темп на растежа

Това сочат данни на Агенцията по вписванията

Ново строителство
Ново строителство Източник: Zonanews

2024 г. е започнала силно за имотните пазари в четирите големи града в България - София, Пловдив, Варна и Бургас, но покупките на имоти в страната като цяло намаляват за седмо поредно тримесечие. Това сочат данни на Агенцията по вписванията. В София между януари и март са вписани 7298 сделки с имоти, което е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г.

 

Първото тримесечие е най-силното в София за периода от 2008 г. насам, съобщи NOVA. Това е второ поредно тримесечие, в което изповяданите сделки с имоти в столицата се увеличават. Пловдив, който също успя да се върне към лек ръст на изповяданите сделки в края на миналата година, отново отчита повишение с 3,9% до 3365 сделки.

 

В началото на тази година двата големи морски града - Варна и Бургас, също успяват да излязат на положителна територия от гледна точка на брой вписани сделки, прекъсвайки серията от шест поредни тримесечия на спад. В морската столица между януари и март са изповядани 3170 сделки, което е ръст с 12,7% на годишна база, а в Бургас през същия период са вписани 1668 сделки, или увеличение с 9,2%.

 

Силна роля за активния имотен пазар в четирите големи града у нас вероятно имат ниските лихви по ипотечните кредити, тъй като именно хората в големите градове разчитат най-много на заети от банките средства за покупките си на имоти.

Още от "Варна"

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени