Арестуваха заместника на Шойгу за подкуп (ВИДЕО)

Тимур Иванов е най-богатият служител в руския сектор "Сигурност" - в края на 2018 г. Forbes оценява доходите на семейството му на 136,7 млн.рубли

Тимур Иванов (вляво) и Сергей Шойгу (вдясно)
Тимур Иванов (вляво) и Сергей Шойгу (вдясно) Източник: ТАСС

Московският Басмаски съд е изпратил заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов, обвинен във вземане на подкуп в особено големи размери, в ареста до 23 юни, съобщи пресслужбата на съда.

 

"Петицията на органите за предварително разследване беше удовлетворена и срещу заместник-министъра на отбраната на Руската федерация Иванов беше избрана превантивна мярка под формата на задържане за срок от 2 месеца, до 23 юни 2024 г.", се казва в съобщението.

 

 

Иванов е обвинен по алинея 6 на член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация (Вземане на подкуп в особено големи размери). Според разследването той е влязъл в престъпен заговор с трети лица за извършване на престъпление - получаване на подкуп в особено големи размери под формата на предоставяне на имуществени услуги по време на работа по договор и подизпълнение за нуждите на Министерството на отбраната на Руската федерация, пише The Moscow Times.

 

Арестуваният зам.-министър на отбраната Тимур Иванов
Арестуваният зам.-министър на отбраната Тимур Иванов Източник: Telegram

Заедно с него е изпратен в ареста и друг обвиняем по делото - Сергей Бородин. Повдигнато му е обвинение по подобен член.

 

ТАСС съобщава, че заместникът на Шойгу е задържан на работното място. Той не се е признал за виновен.

"Бородин, бидейки в приятелски отношения със заместник-отбраната на Руската федерация, Иванов, който отговаряше за изграждането и основния ремонт на съоръженията на Министерството на отбраната, влезе в престъпен заговор с трети лица", добавя пресслужбата на съда.

 

Тимур Иванов стана заместник-началник на Министерството на отбраната през май 2016 г. Заплашват го до 15 години затвор. Във военното ведомство той отговаряше за въпросите, свързани с управлението на имуществото и разквартируването на войските, жилищното настаняване и медицинското осигуряване на армията. Той също така отговаря за строителните работи, ремонта на съоръженията на Министерството на отбраната на Руската федерация и военните ипотеки.

 

Лъскавият живот на зам.-министъра на отбраната на Русия Тимур Иванов
Лъскавият живот на зам.-министъра на отбраната на Русия Тимур Иванов Източник: Elika.spb.ru

Иванов е най-богатият служител в руския сектор "Сигурност" през 2019 г. според Forbes. В края на 2018 г. изданието оценява доходите на семейството му на 136,7 милиона рубли. По данни на Фонда за борба с корупцията, с рушветите Иванов си е построил дачи в Рубльовка и Твер. Строителството е извършено от изпълнители на военното ведомство.

 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени