Байдън подписа закона за военната помощ за Украйна, Израел и Тайван

Байдън благодари на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън за излизането от задънената улица по отношение на новия пакет военна помощ

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Американският президент Джо Байдън подписа днес преминалия през много перипетии закон, който осигурява милиарди долари нова военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, като постигна необичаен двупартиен консенсус няколко месеца преди президентските избори и сложи край на споровете си с републиканците в Конгреса.

 

"Този закон дава жизненоважна подкрепа на партньорите на Америка, за да могат да се защитават от заплахите срещу своя суверенитет", каза Байдън.

Новият пакет от военна помощ включва $61 млрд. за Украйна и $26 млрд. за Израел, а също $1 млрд. за хуманитарна помощ за Газа и $8 млрд. за сдържане на военната мощ на Китай в Индо-тихоокеанския регион.

 

Законът влиза в сила незабавно, а Байдън посочи, че е одобрил първоначална доставка на оръжия за Украйна на стойност 1 млрд. долара, която ще започне до часове. Този първоначален пакет включва бойни машини, боеприпаси за системите Stinger и HIMARS, 155-милиметрови артилерийски снаряди, боеприпаси за противотанкови системи Javelin и други оръжия, които могат незабавно да заминат за фронта.

Байдън благодари на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън за излизането от задънената улица по отношение на новия пакет военна помощ и обеща скоро да обърне внимание на граничната сигурност, която е ключов въпрос за републиканците. "Законът е пример за това на какво е способна Америка, когато се обединим въпреки различията", каза американският президент.

 

Байдън обвини лоялните на Тръмп републиканци, че с месеци са блокирали помощта. Американският лидер каза, че приемането на закона изпраща ясно послание към руския президент Владимир Путин, чиято армия бележи напредък в Украйна.

 

"Той отново се провали. Америка застава зад приятелите си (...) Пред никого няма да преклоним глава, пред никого, със сигурност не и пред Владимир Путин", каза Байдън.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени