Британското разузнаване: В Русия с 900% се е увеличил броят на убийствата, извършени от военните

15 хиляди помилвани затворници са се върнали в Русия от зоната на бойните действия

Руска престъпност, руски престъпници, руски затвор
Руска престъпност, руски престъпници, руски затвор Източник: Telegram

Британското разузнаване обърна внимание на рязкото увеличение на броя на убийствата, извършени от руските военни в Русия през 2023 година. Това е описано в ежедневния обзор на Министерството но отбраната на Великобритания за руско-украинската война. 

 

През 2023 г. 116 руски войници са осъдени за убийство в Русия. Това е с почти 900% повече от миналата година. През 2022 г. е имало 13 такива присъди, през 2021 г. – 11.

 

 

На 8 април 2024 г. в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на Олга Романова, ръководител на организацията "Русия зад решетките", съобщи, че 15 хиляди помилвани затворници са се върнали в Русия от зоната на бойните действия.

 

Руската медия "Верстка" съобщи, че срещу бивши затворници, участвали във войната в Украйна, са образувани 190 наказателни дела, включително 20 случая за убийство или опит за убийство през 2023 година.

 

На 24 април 2024 г. бе съобщено, че Кировският съд е осъдил бивш затворник от редиците на ЧВК "Вагнер" на 22 години за убийство и изнасилване на възрастна жена.

 

"Големият брой убийства, извършени от руски войници и ветерани, вероятно се дължи отчасти на хронични проблеми с психичното здраве, свързани с войната. Те включват посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и намалена чувствителност на бойното поле към насилието", заявява британското министерство на отбраната.

 

Вероятно фактът, че бивши затворници употребяват алкохол и наркотици "заради нисък морал и скука", също допринася за насилието. Това затруднява завръщането на тези персони със склонност към престъпления и крайно насилие в руското общество.

Още от "Светът"

Фон дер Лайен обвини германската крайна десница в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия"

Председателката на ЕК изключи каквото и да било сътрудничество по европейски въпроси с групата, към която принадлежи АзГ - "Идентичност и демокрация", в която влиза и френската партия "Национален сбор"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени