Достойно: Естония изгони висш руски православен духовник, оправдавал режима на Кремъл

По-рано тази седмица Естонската служба за вътрешна сигурност съобщи, че е задържала руски гражданин, който е професор в университета в Тарту по подозрение в шпионаж в полза на Москва

Руската църква подкрепя и насърчава военните престъпления на руските терористи в Украйна
Руската църква подкрепя и насърчава военните престъпления на руските терористи в Украйна Източник: РИА Новости

Естония каза на главата на своя клон на Руската православна църква да напусне страната, наричайки го заплаха за националната сигурност, съобщи в четвъртък естонската обществена телевизия ERR. Валери Решетников, който оглавява Естонската православна църква на Московската патриаршия като митрополит Евгений, получи отказ за удължаване на разрешението си за пребиваване и ще трябва да напусне до 6 февруари, съобщи ERR, цитирайки говорителя на полицията и граничната охрана на страната.

 

Естонското правителство многократно е искало от Решетников "да спре да оправдава режима на Кремъл и военните действия на Русия в изявленията си", но той не направи това, каза говорителят. Нито Руската православна църква, нито естонските власти са коментирали въпроса.

 

Естония и нейните балтийски съседи Латвия и Литва са сред най-твърдите поддръжници на Украйна, докато тя се бори с инвазията на Русия. И трите балтийски държави бяха управлявани от Москва в продължение на десетилетия по време на съветската епоха и днес са членки на НАТО и Европейския съюз, към който Украйна също се стреми да се присъедини.

 

Естонската православна църква, до голяма степен предпочитана от значителното рускоезично малцинство, е най-разпространената религиозна група с дял от 16% . Етническите руснаци съставляват близо една четвърт от 1,3-милионното население на Естония, показа преброяването в страната през 2021 г.

 

Лютеранската църква, която е предпочитана от естонците, е на второ място с осем процента от населението, присъединено към нея. По-рано тази седмица Естонската служба за вътрешна сигурност съобщи, че е задържала руски гражданин, който е професор в университета в Тарту по подозрение в шпионаж в полза на Москва.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени