"Ислямска държава" пое отговорността за атаките, при които бяха убити почти 100 души в Иран

Това стана ясно от съобщение на групировката в Telegram

Ислямска държава пое отговорността за атаките, при които бяха убити почти 100 души в Иран
Ислямска държава пое отговорността за атаките, при които бяха убити почти 100 души в Иран Източник: EPA

"Ислямска държава" днес пое отговорността за двете експлозии, при които бяха убити почти 100 души и бяха ранени десетки на церемония в Иран в памет на иранския генерал Касем Солеймани, убит при нападение с американски дрон в Багдад през 2020 г.

 

Групировката направи това в свое изявление, публикувано в свързани с нея канали в приложението "Телеграм". В изявлението се казва, че двама нападатели са детонирали коланите си с експлозиви. При вчерашното нападение бяха убити 84 души, а 284 бяха ранени.

 

Това бе най-смъртоносната атака в 45-годишната история на Ислямската република. През 2022 г. "Ислямска държава" пое отговорността за смъртоносна атака срещу шиитско светилище в Иран, при която загинаха 15 души.

 

Сред другите нападения, за които "Ислямска държава" е поемала в миналото отговорност, са двойните бомбени атентати през 2017 г., насочени срещу иранския парламент и гробницата на основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни.


Източник: БТА

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени