Кулеба: Украйна води "активни преговори" за придобиването на две батареи "Patriot" и една "SAMP-T"

Кулеба е уверен, че ако страните, в които се намират тези системи, са готови да ги прехвърлят в Украйна, тогава би било "въпрос на седмици" Киев може да ги получи

Кулеба разказа за преговорите относно придобиване на 2 батареи Patriot и 1 SAMP-T
Кулеба разказа за преговорите относно придобиване на 2 батареи Patriot и 1 SAMP-T Източник: Колаж/ УНИАН

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че Украйна води "активни преговори" за придобиването на две батареи "Patriot" и една "SAMP-T".

Според него всички батареи "Patriot" в крайна сметка зависят от решението на САЩ, защото това е американска система.

 

"Знаем точно къде и какво се намира. Вече се водят активни преговори за 2 батареи "Patriot" и една батарея SAMP-T", каза той в интервю, част от което беше оповестено публично в ефира на националния телемаратон, цитиран от УНИАН.

 

Кулеба е уверен, че ако страните, в които се намират тези системи, са готови да ги прехвърлят в Украйна, тогава би било "въпрос на седмици" Киев може да ги получи.

 

Ръководителят на украинското външно министерство обсъди и с италианския външен министър Антонио Таяни търсенето на системи за противовъздушна отбрана за Украйна.

 

Кулеба отбеляза, че е обсъдил конкретни стъпки за това как Италия, която председателства Г-7, може да вземе активно участие в търсенето на системи за противовъздушна отбрана и вземането на решения за доставката им в Украйна.

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени