Литва подкрепя идеята за разполагане на ядрени оръжия на НАТО в Полша

Идеята за разполагане на ядрени оръжия не подстрекава към война, нито е заплаха за Русия, това е средство за възпиране, заяви литовският държавен глава

Американско ядрено оръжие
Американско ядрено оръжие Източник: Freepik.com

Президентът на Литва Гитанас Науседа подкрепи вчера идеята, изказана от полския му колега Анджей Дуда, в Полша да бъдат разположени ядрени ракети на НАТО за възпиране на Русия.
       
Двамата президенти обсъдиха въпроси, свързани със сигурността, докато присъстваха на военни учения на НАТО в "коридора Сувалки" - 65-километрова ивица земя по границата между Полша и Литва, отделяща съюзника на Москва Беларус от силно милитаризирания руски ексклав Калининград.

 

"Идеята за разполагане на ядрени оръжия не подстрекава към война, нито е заплаха за Русия, това е средство за възпиране", заяви литовският държавен глава пред медиите.

 

Полският му колега, консерваторът Дуда, тази седмица предложи на територията на страната му да бъдат разположени ядрени оръжия на НАТО за противодействие на ракетите, разположени от Русия в Калининград и Беларус - идея, която не беше подкрепена от полското либерално правителство, но разгневи Москва.

 

Вчера Дуда отново защити предложението си. "По наше мнение цялата територия на НАТО трябва да бъде защитена адекватно, така че е съвсем логично ядрени средства да бъде прехвърлени към източния фланг на Алианса", каза той. "Като една от тези държави ние заявихме готовност да приемем тези оръжия", добави Дуда.

 

Дуда и Науседа дадоха изявления по време на учения с участието на 1500 натовски войници за упражняване на различни отбранителни сценарии в Сувалкския коридор, смятан за слабо място на Алианса в района.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени