Масирана руска терористична атака над Киев, свалени са десетки ракети

Според местните власти в Киев няма жертви или щети

Ту-95МС с крилати ракети X-101
Ту-95МС с крилати ракети X-101 Източник: Pinimg.com

Руските терористи извършиха третата масирана ракетна атака срещу Украйна за последните четири дни. Това нападение е второто срещу Киев за това време.

 

 

"Противникът отново използва крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55, изстрелвани от стратегически бомбардировачи Ту-95МС. Изстрелванията бяха извършени от района на Енгелс, Саратовска област. Тревогата за въздушно нападение в столицата продължи повече от 2 часа. Ракетите навлязоха във въздушното пространство на Киев на групи, от северно направление", заявиха от Киевската градска военна администрация.

 

 

Силите за противовъздушна отбрана и средства над Киев и в района на столицата са неутрализирали десетки руски ракети. Точният брой ще бъде обявен от ВВС на въоръжените сили на Украйна. Според местните власти в Киев няма жертви или щети. В горския район на Деснянски район е регистрирано падане на отломки. На място работи Спешна помощ.

 

Отломки паднаха и в квартал Шевченкивский на територията на парковата зона и на територията на жилищни сгради. Нанесени са щети по фасадата на многоетажна жилищна сграда, но до пожар не се е стигнало.

 

"Врагът продължава масирания ракетен терор на Украйна. Той не се отказва от целта си да унищожи Киев на всяка цена. Затова още веднъж се обръщам към народа на Киев - не пренебрегвайте сирените за въздушно нападение, грижете се за собствената си защита и защитата на близките си. Използвайте убежища. Благодарете на войниците от противовъздушната отбрана с добра дума и дарение за отличната им работа и спасените животи! Подкрепете отбранителните сили! Само заедно, сплотено, ще постигнем мир в Украйна след нашата победа", каза Сергей Попко, ръководител на КМВА.

 

По-късно командващият украинските ВВС Николай Олешчук съобщи, че украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 18 ракети и 25 дрона "Шахед", изстреляни от руснаците.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени