Руски свещеник, отслужил панихида в памет на Навални, беше отстранен за три години от изпълнението на духовните си задължения

На 26 март Дмитрий Сафронов отслужи посетена от хиляди хора панихида в памет на Навални

Дмитрий Сафронов-Алексей Навални
Дмитрий Сафронов-Алексей Навални Източник: Колаж/Zonanews

Руски православен свещеник, отслужил през март възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше отстранен за три години от изпълнение на духовните си задължения, съобщи Московската епархия на Руската православна църква, цитирана от Ройтерс.

 

В съобщението, което е поместено вчера на епархийската интернет страница, не се уточнява каква е причината за наказанието за отец Дмитрий Сафронов, което го лишава от право да дава благословии и да носи расо и свещенически кръст до 2027 г. Той освен това ще бъде преместен в друг храм в Москва, където ще изпълнява задълженията на църковен помощник.

 

"След като изтече срокът на епитимията (наказанието, бел. ред.), въз основа на отзивите от мястото на носене на послушанието ще бъде взето решение дали е възможно той да продължи свещенослужението си", посочва епархията.

 

На 26 март Сафронов отслужи посетена от хиляди хора панихида в памет на Навални, който беше най-яростният критик на руска земя на Владимир Путин и който почина през февруари на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени