Сърбия се отказа от руските изтребители и реши да купи френски "Rafale"

Санкциите, наложени след началото на войната с Украйна, обаче направиха невъзможно дори поддържането на съществуващите МиГ-29

Самолет Rafale (Рафал)
Самолет Rafale (Рафал) Източник: Wikipedia

Сърбия изоставя руските изтребители, които купува още от съветско време, и преминава към френски. Според президента Александър Вучич Белград ще закупи общо 12 многоцелеви изтребителя "Rafale" от Франция.

 

Вучич посети Париж в понеделник, където се срещна с френския си колега Еманюел Макрон, както и с представители на френското министерство на отбраната и представители на Dassault Aviation, която произвежда изтребители "Rafale", пише Асошиейтед прес.

 

Според сръбския президент той е имал разговор с Макрон, по време на който са "постигнали конкретни споразумения за закупуването на изтребители "Rafale". Вучич добави, че договорите за изтребители ще бъдат подписани през следващите два месеца в присъствието на Макрон, а също така подчерта, че закупуването на тези военни самолети значително ще разшири военното и друго сътрудничество между Белград и Париж.

 

Финансови подробности за потенциалната сделка не се съобщават, но проправителствените сръбски медии я оценяват на около 3 милиарда евро. Придобиването на изтребители "Рафал" ще позволи на Сърбия да модернизира военновъздушните си сили, които се състоят главно от самолети МиГ-29 съветско производство, както и от по-стари югославски бойни самолети.

 

В края на 2021 г. Сърбия разгледа възможността за продължаване на закупуването на руски бойни самолети. Санкциите, наложени след началото на войната с Украйна, обаче направиха невъзможно дори поддържането на съществуващите МиГ-29.

 

"Почти нищо, свързано с военни необходимости, не може да бъде внесено от Русия", оплака се тогава Вучич и добави, че въпреки трудностите с руските доставки, Сърбия планира да продължи да модернизира въоръжените си сили.

 

Според изявление на сръбското министерство на отбраната днес, въоръжените сили на страната, както и повечето от нейните граждани, "приветстваха новината", че Вучич е постигнал споразумение с Макрон за закупуването на 12 самолета "Rafale".

 

Министерството на отбраната подчерта, че това е един от най-модерните самолети от този тип в света, въвеждането на който в сръбските военновъздушни сили ще осигури дългосрочната защита на въздушното пространство на Сърбия и ще допринесе за сигурността на страната.

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени