Украйна е близо до получаването на ATACMS - какво ще променят тези ракети?

Обсегът на ракетите ATACMS покрива всички окупирани територии на Украйна, включително територията на временно окупирания Крим

Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS
Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS Източник: US Army

Първата партида оръжия от САЩ може да е в Украйна няколко дни след като президентът Джо Байдън подпише закона, пише The New York Times. Ракетите ATACMS вероятно ще бъдат част от този пакет. Те, в зависимост от модификацията, могат да поразяват цели на разстояние от 140 до 300 км, съобщава телевизионният канал FREEДОМ.

 

Предоставянето на тези ракети с голям обсег е предвидено в приетия в неделя дългоочакван законопроект в подкрепа на Украйна. След седеммесечно отлагане Камарата на представителите на САЩ излезе с решение за близо 61 млрд. за Украйна, вкл. далекобойни ракети ATACMS, с обсег над 300 км.

 

"През последните две години, с по-малко от 3% от нашия бюджет за отбрана, украинците унищожиха 87% от съществуващите преди това руски сухопътни сили, 63% от танковете (на Русия, бел. ред.), 32% от бронетранспортьорите, без да загубим нито един американски войник, благодарение на смелостта на украинците и оборудването, което получиха от нас и от нашите европейски съюзници. Надявам се, че веднага щом (законопроектът, бел. ред.) стигне до президента във вторник или сряда, тези доставки ще започнат с прехвърлянето на ракети ATACMS с голям обсег", заяви председателят на сенатската комисия по разузнаване Марк Уорнър.

 

Решението на САЩ за военна помощ на Украйна ще влезе в сила, след като Сенатът го гласува, а след това и Джо Байдън го подпише. В същото време конгресмените оставиха на президента правото да не прехвърля ракети с голям обсег в Украйна, ако смята, че това е опасно за самите САЩ. Подобен сценарий обаче, според експертите, е малко вероятен.

 

"Администрацията на Байдън, президентът Байдън може да отхвърли това искане, аргументирайки се, съответно, с въпроси на националната сигурност на САЩ, но това едва ли ще се случи, защото доскоро основният аргумент за непредоставянето на Украйна на ракети ATACMS беше фактът, че е блокирана военно-финансовата помощ за Украйна от Камарата на представителите. В момента президентът на САЩ няма аргументи, за да откаже да предостави на Украйна оръжие с радиус над 300 км", каза военно-политическият анализатор Дмитрий Снегирев.

 

В продължение на почти две години Украйна упорито настоява да получи ATACMS. В крайна сметка, дори ако партньорските страни не позволят оръжията им да бъдат използвани за нанасяне на удари по цели в Руската федерация, ракетите с голям обсег ще достигнат до врага във всички окупирани от Русия територии на Украйна.

 

"Какво са 300 км? Това всъщност са всички окупирани територии на Украйна, включително територията на временно окупирания Крим. Това означава, че въоръжените сили на Украйна ще могат да държат под огневи контрол логистиката на окупационните сили. Видяхме колко успешно е това с ударите по Севастопол и по други центрове с концентрация на жива сила и техника на окупаторите в завладяните украински територии", обяснява Дмитро Снегирев.

 

Киев не посочва конкретни дати, в които очаква да получи ракети ATACMS. Но днес въоръжените сили на Украйна са по-близо отвсякога до получаването на тези американски боеприпаси с голям обсег.

 

Предоставянето на ракети ATACMS на Украйна има не само практическо, но и символично значение, според анализатори. След Вашингтон Берлин многократно е вземал решения за прехвърляне на оръжие на Украйна (пример са танковете Leopard, бел. ред.). Затова Киев има нов аргумент за активизиране на преговорите с Германия за прехвърляне на ракети с голям обсег TAURUS.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени