Украйна е нанесла 16 удара по руските войски за денонощието, свалени са всичките изстреляни 24 дрона

Въоръжените сили на Украйна са унищожили самолет Су-25, вертолет Ка-52 и два безпилотни летателни апарати "Орлан-10", а ракетно-артилерийските подразделения са поразили един команден пункт, девет групи с жива сила и три склада с боеприпаси на противника

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

 През денонощието ВВС на Въоръжените сили на Украйна нанесоха 16 удара по руските войски. Освен това бяха унищожени вражески хеликоптер, щурмови самолет и два дрона. Това се казва в съобщение на ГЩ на ВСУ, цитирано от "Укринформ".

 

"През денонощието ВВС на Украйна нанесоха 14 удара по групите на противника и още два по позициите на зенитно-ракетните системи на противника. Въоръжените сили на Украйна също унищожиха самолет Су-25, вертолет Ка-52 и два безпилотни летателни апарати "Орлан-10", а нашите ракетно-артилерийски подразделения поразиха един команден пункт, девет групи с жива сила и три склада с боеприпаси на противника", се казва в доклада.

 

Тази нощ в небето над Украйна бяха свалени и всичките 24 изстреляни от крайбрежието на Азовско море дронове-камикадзе "Шахед-136/131".

 


Руските войски, според данни на Генералния щаб, са нанесли през денонощието 21 въздушни удара, 5 ракетни удара и 27 атаки с РСЗО. В посока Бахмут нашествениците продължават да водят настъпателни операции, като понасят тежки загуби. В посоките на Лиман и Авдиевка руснаците също се опитаха да преминат в настъпление, но всички вражески атаки бяха отблъснати. В останалите направления руските войски се отбраняват.

 

В посоките на Волин, Полисия, Сиверщина и Слобожанщина обстановката не се е променила съществено и не са открити настъпателни групи на противника. Вместо това руснаците обстрелваха с артилерия районите на повече от 20 населени места, включително Михалчина Слобода, Леоновка, Ясна Зоря в Черниговска област, Бударки, Ветеринарне, Хатишче, Вовчанск, Красне Перше, Нескучне, Стрилеча в Харковска област.

 

В посока Купянск руските войски са обстрелвали Синковка, Ивановка, Котляровка, Табаевка в Харковска област, Стелмаховка в Луганска област. В Лиманско направление под вражески обстрел попаднаха Макеевка, Площанка, Червонопопивка, Невске в Луганска област, Ямполовка в Донецка област.

 

В посока Бахмут бяха ударени райони на 17 населени места, включително Спирне, Бахмут, Ступочки, Билохоривка, Красна Гора, Клишчиевка и Курдиумивка в Донецка област.

 

В посока Авдиевка Авдиевка, Первомайске, Невелске, Красногоровка, Маринка, Новомихайловка в Донецка област бяха под вражески обстрел.

В посока Новопавловка руснаците обстрелваха с танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия Бохоявленка, Пречистивка, Золота Нива в Донецка област.

 

В Запорожка област с вражески танкове и артилерия са обстрелвани районите на 20 населени места, включително Времивка, Вилне поле, Новопил в Донецка област, Мала Токмачка, Новоданиловка и Орихов в Запорожка област.

 

В Херсонско направление 16 населени места бяха подложени на артилерийски обстрел, включително Гавриловка, Дудчани, Качкаривка, Билозерка, Новокаири, Републиканец и Херсон.

 

По данни на Генералния щаб само през последните дни в градската болница в Старобилск са докарани около сто ранени руски войници от временно окупираните територии на Луганска област. Болницата е препълнена, така че те се транспортират до здравни заведения в град Луганск или на територията на Русия след стабилизационни мерки.

 

Междувременно в окупираната Горловка, Донецка област, нашествениците принуждават служителите на местните т. нар. републикански предприятия да получат руски паспорти. Ако изискванията не бъдат изпълнени до 1 март 2023 г., служителите могат да бъдат уволнени.

 

Установено е, че Руската федерация продължава да оказва натиск и сплашване на местното население на временно окупираните територии. В област Джанкой на Автономна република Крим нашествениците нахлуха в къщите на повече от 20 семейства кримски татари и извършиха шест ареста по подозрения, че са планирали саботаж и терористични атаки.

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени