Украйна удари с ракети ATACMS военното летище в Джанкой в Крим

Проукраинското партизанско движение "Атеш" потвърди, че редица удари, които са били извършени в нощта на 17 април на територията на летище Джанкьой, са били успешни

Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS
Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS Източник: 24tv.ua

Украйна атакува военното летище в Джанкой, Северен Крим, с балистични ракети. Според руски източници са изстреляни 12 ракети ATACMS, като засега са потвърдени попадения - първият удар е бил по ЗРК С-400 "Триумф". Унищожени са три пускови установки и радарна станция на комплекса. 

 

Вторият удар е нанесен по пункта за приемане и ремонт на военна техника на 77-ма зенитно-ракетна бригада (в/п 33742, Краснодарски край). В момента на удара две пускови установки С-300 (от неизвестна модификация) са били там на обслужване. В резултат на удара в пункта е възникнала вторична детонация на боеприпаси. Какво точно се е взривило не се съобщава

 

На летището в Джанкой са дислоцирани хеликоптери Ка-52, Ми-8, Ми-28, Ми-35, както и 3 батареи С-400. Формално на летището е базиран вертолетен полк, но често се използва и от руски щурмови самолети.

 

Проукраинското партизанско движение "Атеш" потвърди, че редица удари, които са били извършени в нощта на 17 април на територията на летище Джанкьой, са били успешни.

 

"Потвърждава се унищожаването на най-новия комплекс С-400 - взривена е пусковата установка и са нанесени сериозни щети по останалите машини от комплекса. Окупаторите дотолкова вярваха в най-новата си система за противовъздушна отбрана, че разполагаха складове с ракети директно близо до пусковата установка", заявяват от "Атеш".

 

 

По предварителна информация са унищожени:
▪️ 3 пускови установки С-400 и 1 РЛС С-400
▪️ 2 пускови установки С-300;
▪️ склад с боеприпаси за тези ракетни системи
▪️ 15 ранени руски военни, други 22 се смятат за изчезнали.
▪️ засега още няма информация за щети по хеликоптерите.

 

Мониторинговата група "Крымский ветер" твърди, че според техни източници около 30 руски военнослужещи са загинали и около 80 са ранени: "Поради липсата на достатъчно легла в болницата в Джанкой, ранените се транспортират с хеликоптер до Севастопол за настаняване в 1472 ВМКГ".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени