Великобритания изпраща в Украйна "убиецът на бункери" - високоточната ракета Paveway IV

Тази бомба може да се използва със самолети F-16, които скоро трябва да пристигнат в Украйна

Авиобомба Paveway IV
Авиобомба Paveway IV Източник: Flickr

Украйна ще получи високоточни бомби Paveway IV в следващия пакет военна помощ от Великобритания. Това съобщи журналистът на Би Би Си Джонатан Бийл в своя Twitter. "Последната партида военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще включва бомби Paveway IV", пише той.

 

 

Paveway IV: Какъв вид оръжие е това?

Paveway IV е британска авиационна бомба с общо тегло 230 килограма, оборудвана с лазерни и GPS системи за насочване. Бомбата има и функцията да се взривява на определена височина. Оръжието е комбинация от електронен комплект за насочване и модифицирана бомба с общо предназначение Mk 82 с повишено проникване.

 

Paveway IV има версия, предназначена специално за унищожаване на укрепени бункери, затова е наричана "убиец на бункери". На служба в британската армия тя замени по-старата бомба за разбиване на бункери Paveway III с тегло 910 кг. Както е отбелязано от портала Defense Express, Paveway IV е аналог на американския JDAM-ER и френския AASM Hammer.

 

Тази бомба е едно от стандартните оръжия за британските изтребители Harrier II, Panavia Tornado и Eurofighter Typhoon. Тя може да бъде изстрелвана и от най-новия американски изтребител F-35.

 

Няма доказателства, че тези бомби някога са били използвани с изтребители от съветски тип, които са на въоръжение във въоръжените сили на Украйна. По-рано обаче Украйна успя да комбинира британските ракети Storm Shadow със своите самолети. Също така, на теория, тази бомба може да се използва със самолети F-16, които скоро трябва да пристигнат в Украйна.

 

Известно е, че по време на зимните удари на САЩ и Великобритания по хусите в Йемен са използвани и бомби Paveway IV.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени