Володимир Зеленски: Путин готви зимна офанзива срещу енергетиката на Украйна

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW)

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

 Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че украинските сили се подготвят за есенно-зимна руска военна кампания срещу Украйна след поредната серия руски удари с дронове в нощта на 24 срещу 25 октомври. Украински военни източници съобщиха, че украинската противовъздушна отбрана е унищожила общо 11 руски безпилотни самолета Шахед-131/136 над Хмелницка и Николаевска област. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Зеленски заяви, че Украйна се готви да се защити от руска есенно-зимна кампания за нанасяне на удари по украинската енергийна инфраструктура и предположи, че Украйна планира на свой ред собствени удари по руски военни обекти.

 

Зеленски заяви, че руските военни са наясно с намеренията на Украйна да нанесе удари по руската военна инфраструктура в Крим и Русия и преместват Черноморския флот (ЧФ) далеч от Крим, а руските самолети - по-далеч от руско-украинската граница, вероятно в отговор на продължаващите украински удари по руски военноморски и авиационни средства.

 

На 25 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети команден пункт на Източната групировка на въоръжените сили в южната част на Донецк (гранична област Донецк-Запорижие).

 

Шойгу връчи медали на командирите на 155-а пехотна бригада на ВМС (Тихоокеански флот) и 810-а пехотна бригада на ВМС (Черноморски флот) и заяви, че тези части успешно са отблъснали украинските настъпателни операции. ISW обаче наблюдава неотдавнашни твърдения, че елементи на 810-а пехотна бригада на ВМС действат в посока Херсон.

 

На 25 октомври руското Министерство на отбраната (МО) потвърди, че генерал-лейтенант Андрей Кузменко е командващ на руската Източна групировка на силите, като вероятно потвърди и позицията на Кузменко като командващ на Източния военен окръг (ИВО).

 

Руското МО публикува на 25 октомври кадри от срещата на руския министър на отбраната Сергей Шойгу с Кузменко на команден пункт в южното направление на Донецк.

 

Вероятното назначаване на Кузменко за командир на Източен военен окръг (ИВО) е в съответствие със спекулациите на руски и украински източници от март 2023 г., че Кузменко ще замени генерал-полковник Рустам Мурадов на поста командир на Източен военен окръг (ИВО).

 

Подкрепата на Кремъл за ултранационалистическата руска православна религия и идеология изглежда затруднява способността на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров да балансира между привличането на чеченските мюсюлмани и запазването на благоволението на Кремъл.

 

На 24 октомври Кадиров изнесе непоследователни и потенциално подстрекателски религиозни послания в страната, което подсказва, че той се бори да съчетае ентусиазираната си подкрепа за руския президент Владимир Путин, който редовно се представя за истински защитник на православната християнска вяра, и личността на Кадиров като твърд представител на ислямските ценности на Чечения.

 

Синът на Кадиров - Адам, наскоро предизвика забележителен вътрешен протест в Русия срещу баща си, след като Рамзан разпространи кадри, на които се вижда как Адам бие арестант, обвинен в изгаряне на Корана.

 

Ръководителят на Република Татарстан Рустам Минниханов и ръководителят на Карачаево-Черкезката република Рашид Темрезов наградиха Адам Кадиров за развитието на "междуетническото и междурегионалното единство" и укрепването на традиционните ислямски ценности на 24 октомври - събитие, което Кадиров използва, за да похвали още повече сина си въпреки отзвука срещу действията на Адам.

 

Кадиров вероятно се е опитал да балансира потенциалните възпалителни ефекти от публичната подкрепа на насилието на сина си с публичното обявяване на откриването на православна църква в Чечения заедно с ръководителя на Росгвардия Виктор Золотов на 25 октомври.

 

Кадиров веднага развали информационния ефект, който може да е предизвикал, балансирайки отговора си на наградите на Адам със срещата си със Золотов, като обяви създаването на доброволческия батальон "Шейх Мансур".

Това съобщение предизвика възмущението на руските ултранационалисти, тъй като "Шейх Мансур" е и името на доброволчески батальон, съставен от чеченски и ичкерийски доброволци, сражаващи се за Украйна.

 

Шейх Мансур е чеченски борец от XVIII в., който се противопоставя на руското имперско управление. Кадиров вероятно ще продължи да си навлича гнева на руските ултранационалисти, които все повече се противопоставят на мигрантите, идващи от предимно мюсюлмански централноазиатски страни, и на други религиозни малцинства в Русия, с непрекъснатите си усилия да привлече основните си мюсюлмански избиратели.

 

На 25 октомври украинските сили напреднаха незначително в западната част на Запорожка област и продължиха настъпателните операции край Бахмут. Публикуваните на 24 октомври геолокационни кадри показват, че украинските сили са постигнали по-нататъшен незначителен напредък западно от Роботине.

 

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали и неуточнен частичен успех западно от Вербове (9 км западно от Роботине).

 

Говорителят на украинските сухопътни сили подполковник Владимир Фитьо заяви на 24 октомври, че украинските сили провеждат настъпателни операции в близост до Клишчиевка (на 7 км югозападно от Бахмут) и Андреевка (на 10 км югозападно от Бахмут).

 

Превод: News.bg

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени