Явно забравила планините от съветски трупове през 1939 г., днешна Русия заплашва Финландия заради НАТО

По-рано днес президентът на Финландия Саули Нийнистьо и министър-председателят Сана Марин се изказаха в подкрепа на незабавното присъединяване на страната им към Алианса

Дмитрий Песков
Дмитрий Песков Източник: Twitter

Според руското правителство присъединяването на Финландия към НАТО "очевидно" ще представлява заплаха за Русия. Както обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, разширяването на военния алианс и доближаването на НАТО до границите на Русия "няма да направи света и нашия континент по-стабилни и сигурни".

 

Стъпката, предприета от Финландия, е достойна за съжаление и е повод за адекватна реакция, каза той. Русия е готова да даде най-решителен отговор на всяка страна, която се опитва да се намеси в Украйна и да попречи на специалната военна операция, добави още Песков.

 

По-рано днес президентът на Финландия Саули Нийнистьо и министър-председателят Сана Марин се изказаха в подкрепа на незабавното присъединяване на страната им към НАТО. Очаква се в близките дни Финландия да вземе официално решение да кандидатства за членство.

 

Сана Марин - премиер на Финландия
Сана Марин - премиер на Финландия Източник: Фейсбук

Отговорът на Русия ще зависи от това какви конкретни стъпки ще предприеме военният съюз, за да доближи инфраструктурата си до руските граници, каза той. Руският президент Владимир Путин вече е наредил да се разработят стъпки за укрепване на отбраната на страната му на Запад в отговор на разширяването на НАТО към руските граници, заяви Песков.

 

Междувременно Дмитрий Медведев, един от най-близките довереници на руския президент Владимир Путин, предупреди Запада да не допуска конфликт между Русия и НАТО заради военната помощ, която последната оказва на Украйна.

 

"Подобен конфликт винаги носи риск да прерасне в пълноценна ядрена война", написа Медведев в Telegram. "Страните от НАТО, които дават оръжия на Украйна, обучават войници да използват западно оборудване, изпращат наемници, а ученията на съюзниците в близост до нашите граници увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия", каза той.

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени