Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Протестите в Грузия
Протестите в Грузия Източник: EPA

Полицията в Грузия използва сълзотворен газ, лютив спрей и водни оръдия срещу протестиращите в центъра на Тбилиси късно във вторник. Това се случи, докато депутатите в парламента обсъждаха законопроекта за чуждестранните агенти.

 

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси, предаде Ройтерс, като се позова на представител на партията "Единно национално движение".

 

Хабеишвили изчезнал по време на демонстрацията, след което станало ясно, че той е бил подложен на побой. Партийният представител каза още, че на Хабеишвили се оказва медицинска помощ. Грузински медии публикуваха снимки, на които се вижда, че лицето на Хабеишвили е окървавено и че той е с посинено око.

 

Пребитият Левон Хебиашвили
Пребитият Левон Хебиашвили Източник: Facebook

Протестите се случват на фона на предупреждения, че законопроектът наподобява този, използван в Кремъл за заглушаване на опозицията. Той беше предложен в началото на 2023 г., но беше отхвърлен след бурни протести. Година по-късно той беше предложен отново и беше приет на първо четене.

 

Приемането на законопроекта може да попречи на приемането на Грузия в Европейския съюз (ЕС), след като тя получи статут на държава-членка през декември. Великобритания и САЩ също се обявиха срещу него, докато Унгария и Русия го защитиха.

 

По-рано вечерта демонстрантите се събраха пред сградата на парламента, за да протестират срещу законопроекта за "чуждестранното влияние", за който смятат, че е погазва гражданските свободи.

 

Брюксел заяви, че текстът излага на опасност стремежа на Грузия да се присъедини към Европейския съюз.

Управляващата партия "Грузинска мечта" се опитва от 9 април да прокара законопроекта, след като не успя да направи това през пролетта на миналата година, когато също имаше големи протести срещу планираното законодателство.

Критиците на законопроекта казват, че той е вдъхновен от руския закон за чуждестранните агенти, който се използва от властите за затваряне на устата на дисидентите, отбелязва АФП.

Демонстрации срещу законопроекта имаше и във втория по големина грузински град Батуми. Вчера хиляди хора взеха участие в демонстрация в подкрепа на управляващата партия "Грузинска мечта".

 Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че законопроектът не е съвместим с желанието на Грузия да стане част от ЕС.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени