Зеленски: Мястото на системите Patriot е в Украйна, за да не се налага после да бъдат използвани по целия източен фланг на НАТО (ВИДЕО)

Президентът отбеляза, че през целия ден е бил "във връзка" с военните, ръководството на Службата за сигурност на Украйна и Министерството на вътрешните работи

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинските власти търсят възможности за укрепване на отбраната на Харков, който постоянно е обстрелван от руските окупатори. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

 

Президентът отбеляза, че през целия ден е бил "във връзка" с военните, ръководството на Службата за сигурност на Украйна и Министерството на вътрешните работи.

 

"Говорихме за ситуацията на фронтовата линия и за руските удари по нашата страна. Специално внимание обърнахме, разбира се, на Харков. Ситуацията в града е много сурова, постоянен руски терор, сега почти всеки ден - атаки с авиобомби. Търсим възможности да осигурим на Харков по-голяма защита на небето", каза Зеленски.

 

 

Той подчерта, че "това е задача както за военните, така и за всички дипломати на Украйна - за всеки един, който отговаря за международната комуникация, който трябва ежедневно да води диалог с партньорите".

 

"Очевидно е, че системите за противовъздушна отбрана, с които разполагаме в Украйна, не са достатъчни - и това е видимо за всички наши партньори. И светът трябва най-накрая да чуе болката, която руските терористи причиняват на Харков, Купянск, градовете в Донецка област, Запорожие, Сумска област и много други украински общности... В света има системи за противовъздушна отбрана, които могат да помогнат", каза президентът.

Според него "е необходима само политическа воля, за да могат тези системи да бъдат прехвърлени в Украйна".

 

"Благодаря на тези страни, които вече помогнаха. Да бъдем активни в изпълнението на тази задача - това е лична отговорност на нашите дипломати, работещи по направления и държави, където са налице необходимите системи. Сега мястото на (зенитно-ракетните комплекси) Patriot е в Украйна, за да не се налага по-късно да бъдат използвани по целия източен фланг на НАТО", каза Зеленски.

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени