Зеленски: Важно е руските терористи да получават по-далекобойни отговори на ударите, които ни нанасят

Изявлението му идва след украинска атака с дрон срещу петролна рафинерия и завод за безпилотни апарати в руската република Татарстан - на повече от 1000 километра от границите на страната

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот видео кадър

Руски въздушни удари бяха нанесени в украинския град Суми. Има щети по гражданската инфраструктура, алармират от областната администрация. Военновъздушните сили на страната съобщиха за движение на руски дронове в посока Кировградска, Полтавска и Николаевска област.
 
По-рано при руски ракетен удар по украинския град Днипро бяха ранени най-малко 18 души, сред които 5 деца. Поразени бяха сградите на детска градина, колеж и промишлено предприятие.

 

От Министерството на отбраната на Русия информират за пет свалени украински безпилотни апарата над Белгородска и Курска област. Няма данни за пострадали и щети.

 

В традиционното си вечерно видеообръщение към нацията украинският държавен глава Володимир Зеленски бе категоричен, че неговата страна ще продължи да отговаря на руските въздушни удари:

 

"Важно е също така руските терористи да получават отговори на ударите, които ни нанасят. И всеки път отговорите да са по-далекобойни".

 

Изявлението му идва след украинска атака с дрон срещу петролна рафинерия и завод за безпилотни апарати в руската република Татарстан - на повече от 1000 километра от границите на страната. Според руските власти производството и на двете места не е нарушено. Украинският лидер не е споменал пряко атаката, но е заявил, че подобни ответни действия са толкова важни, колкото и помощта за украинците, "страдащи от вражеските нападения".

 

Дипломатически източници съобщиха, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е предложил да бъде създаден 5-годишен фонд от 100 милиарда евро за подпомагане на украинската армия, а Северноатлантическият пакт да поеме координацията на помощта от предвожданата от САЩ неформална коалиция "Рамщайн".

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени