Делото на Цацаров срещу Кирил Петков тръгва през ноември. Цацаров ще води в съда двама свидетели

Цацаров съди Петков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров Източник: Zonanews

Бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров ще заведе в съда двама свидетели по делото за непозволено увреждане, което води срещу експремиера Кирил Петков. Това става ясно от определението на съдия Деница Цветкова от Софийския районен съд,съобщи "Сега".

 

Двамата свидетели на Цацаров ще говорят за негативните му емоционални изживявания и последици от изявленията на Кирил Петков за отнетия му допуск до класифицирана информация. Единият свидетел ще обясни преживяванията на Цацаров на работното място, а вторият - преживяванията извън него.

 

Кирил Петков също ще води двама свидетели, които да установяват факти и обстоятелства, свързани със заповедта за отнемане на достъпа на Цацаров, довеждането ѝ до знанието на Петков и при какви обстоятелства е станало това.

 

Цацаров съди Петков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност вследствие на негови изявления, направени на 14 януари 2022 г. На тази дата Петков, по това време премиер, обяви, че на Цацаров (тогава шеф на КПКНОПИ) е отнет допускът до секретна информация. Ден по-рано Цацаров анонсира оставката си от антикорупционната комисия.

 

"Радвам и приветствам ДАНС и българските служби за сигурност така да покажат решителни действия, че всеки път когато те виждат, че има нарушение на закона, да действат и оттук нататък да е ясно, че няма човек, който ще бъде над закона. И за мен това вече е истинска постъпка, че промяната е дошла, няма хора, които ще бъдат над закона оттук нататък", каза Петков.

 

"За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, тази работа, която всички ние като български граждани се надяваме да беше свършила. Така, че оценката ми е отрицателна, силно отрицателна", каза още Петков.

 

А също и: "Всеки човек, който има достъп до класифицирана информация с гриф "строго секретно" трябва на всеки три години да минава т. нар. тест за надеждност. Да бъдеш надежден е човек, който не използва класифицираната информация извън нейното предназначение. Сега, понеже самите данни, самите те са класифицирани и аз нямам право да ги изкажа, но явно ДАНС е преценила, че тази надеждност по закона за класифицираната информация не е спазена от г-н Цацаров".


Цацаров твърди пред съда и че Петков е правил внушения, че е изнесъл класифицирана информация и от това има последствия. И че твърденията на Петков са неверни, тъй като не е минавал тест за надеждност и не се е провалял на него. Според него посочването му като човек, който злоупотребява с класифицирана информация и като лице "над закона", внушава, че той извършва действия, граничещи с престъпления.

 

В отговора си на исковата молба Петков казва, че няма за какво да бъде ангажирана отговорността му. Твърди също, че нито едно от твърденията му не е невярно и с нито едно от тях не се приписва извършването на престъпление от Цацаров. Казва и че думите му са мнения и оценки. Според него негативните изживявания на Цацаров са вследствие на самото отнемане на достъпа до класифицирана информация, а не вследствие на изказванията му.

 

Софийският районен съд ще гледа делото на 9 ноември. През февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Сотир Цацаров от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. Новината, че ДКСИ и прокуратурата са се произнесли по казуса бе съобщена от Цацаров.

 

След оставката си от КПКОНПИ Цацаров се върна във върховната прокуратура и стана шеф на новосформиран отдел там.

Цацаров води дело за 15 000 лв. и срещу бившия военен министър Бойко Ноев. Поводът е интервю на Ноев пред bTV, в което той казва, че "Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България.

 

Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руския "Турски поток", спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция - всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици".

 

Справка на "Сега" в деловодните регистри показва, че това дело е на етап размяна на книжа между страните.

Още от "Закон и ред"

Не охранител, а полицай е раздробил челюстта на 19-годишния младеж на плаж "Градина", побоят – заради парче пица

По думите на Кангалджиев потърпевшите днес са се явили в полицейското управление в Бургас и са разпознали "по категоричен начин" полицейският служител на име Христо Петров

Прочетете повече прочетете повече

Четирима подсъдими са осъдени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел

С помощта на чужди граждани е трябвало да набира мигранти и да им осигурява незаконно подслон и транспорт във вътрешността на страната до превеждането им към други държави

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени