Фалстарт на делото срещу Васил Божков, той ще иска съкратено производство

Причината - пострадалите лица не са били призовани. Следващата дата е 5 юли

Васил Божков
Васил Божков Източник: БГНЕС

Фалстарт на първото разпоредително заседание по делото срещу Васил Божков. Причината - пострадалите лица не са били призовани. Следващата дата е 5 юли. Божков е сред десетимата предадени на съд от Софийската градска прокуратура по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

 

Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта, които са извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева.

 

Пред журналисти Божков коментира, че ще иска съкратено производство. Ако съдът премине към такава процедура, това означава, че няма да бъдат разпитвани всички свидетли и да бъдат изслушвани всички експертизи, за само някои от тях.

 

"Процесът ще бъде интересен – 300 свидетели и да губим време, само и само да ме държат обвиняем. Това е творба на прокурор Кънев (Ангел Кънев, бел. ред.). Няма извършено престъпление. Интересът му е това да върви, той да се направи кариерно развитие и никой да не го обвини, че е завел фалшиво дело", заяви Васил Божков, след като Градският съд на София обяви техническа грешка.

 

Божков оприличи делото срещу себе си с делото "КТБ". "Нямам намерение да се крия и 10 години да върви това дело", каза още Васил Божков и обяви че ще поиска делото да се гледа по съкратена процедура, при която да бъдат разпитани само 15-16 свидетели, а не всички 300. По думите му сред свидетелите имало чистачки, камериерки и негови служители отреди 10 години и показанията им били незначителни.

 

Според бизнесмена "интересът на тези, които ръководят прокуратурата, е да го държат в това състояние". По случая са разпитани над 250 свидетели, сред които и бившият финансов министър Владислав Горанов, тъй като към онзи момент Министерството на финансите осъществяваше контрол за дейността на комисията по хазарта. Изготвени са одитни доклади и експертизи, а обвинителният акт е около 3000 страници, обясни наблюдаващият прокурор Ангел Кънев след като внесе делото в съда през април.

 

"Интерес на тези, които ръководят прокуратурата, е да ме държат в такова състояние, защото съм заплаха за тях - Борисов и Пеевски", коментира Божков на излизане от съдебната зала. На 23 април Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт срещу Васил Божков и още 9 души, сред които и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта за организирана престъпна група, създадена за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

 

Наказателното производство беше образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления, припомнят от СГП, като уточняват, че в групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

 

На съд по това дело бяха предадени десет души, като Васил Божков ще отговаря по обвинение, че е организатор и ръководител на групата, а останалите девет души - А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Е.Д. и Й.Ч, са обвинени за участници в нея. Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от ДКХ, които са извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на близо 560 млн. лв. от несъбрани дължими такси по Закона за хазарта, твърди прокуратурата.

 

"Крайно време беше това дело да влезе в съда. 4 години прокуратурата умишлено се мота и лъга. Вкара делото в съда, един ден преди да изтече мярката "домашен арест", за да не мога да се включа активно в предстоящите избори. Опитват се да спрат неизбежното", коментира в профила си във фейсбук Васил Божков няколко часа след като прокуратурата внесе обвинителния акт в съда.

 

Сред обвиняемите е съпругата на Божков - Елена Динева, както и двама бивши председатели и членове на ДКХ. Божков има обвинение и за изнудване и принуда на дружества като потвърди, че изнудваните са собствениците на конкурентите в хазарта "Ефбет" - Боян и Цветомир Найденови, по чиито сигнал започна първоначалното разследване срещу Божков.

 

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев обясни, че обвинителният акт по най-голямото дело срещу Божков е около 3000 страници. Членовете на Комисията по хазарта, вече закрита, са получавали подкупи, твърди прокуратурата. Те са таксували дружествата на Божков неколкократно по-ниско, отколкото е била ставката, обясни Кънев, но не влезе в детайли за точните проценти на плащаната такса.

 

Разследването срещу Божков започна в края на 2019 г., а в началото на 2020 г., когато прокуратурата влезе на обиск в офисите и имотите му, се разбра, че той е напуснал страната.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени