Гълъбин Боевски отново влезе в затвора за трафик на наркотици - този път в Португалия

Преди години бившият щангист беше задържан в Бразилия

Гълъбин Боевски
Гълъбин Боевски Източник: Скрийншот видео кадър

Щангистът Гълъбин Боевски отново е в затвора! Шокиращата новина съобщиха от "Спортната джунгла", разкривайки, че ветеранът е заловен от властите в Португалия през октомври 2020 г. при опит да пренесе над 1 тон кокаин на стойност 50 млн. долара. Той е задържан при операция на специалните части под името "Твърда земя".

 

През 2022 г. олимпийският шампион от Сидни 2000 е получил присъда от 6 години и 6 месеца, която излежава в местен затвор. Боевски имаше проблеми със закона и преди 13 години, когато бе задържан на международното летище в Сао Пауло (Бразилия), след като в багажа му бяха открити 9 кг кокаин. Тогава беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор за трафик на наркотици.

 

Боевски твърдеше, че е невинен и не знаел за дрогата в багажа си. През октомври 2013 г. - близо 2 години след присъдата, щангистът беше освободен поради амнистия и се прибра в България.

 

"В шок съм. Мислех, че това повече никога няма да му се случи. Безкрайно съжалявам, че се получило така. Нямам обяснение за това, но оставям една малка вратичка, че може да е било някакво много лошо стечение на обстоятелствата. Нямам факти, за да го защитавам. Но все пак - че не се е признал за виновен, буди съмнение, че може би се е опитал да помогне на свой приятел. Но щом са го осъдили, значи имат доказателства за неговата вина", коментира бившият му треньор Пламен Аспарухов.

 

"Гълъбин е един, не искам да казвам лошо за нашия спорт, от най-интелигентните спортисти-шампион на България. Това, че се е хванал с тези неща, предполагам е заради голямо желание да забогатее.", продължава Аспарухов.

 

Първият голям успех на Боевски в щангите бе европейската титла в кат. до 69 кг в Ла Коруня (Испания) през 1999 г. През същата стана и световен шампион в Атина (Гърция), преди да дойде златото на Игрите в Австралия.

През 2001 г. Боевски отново стъпи на световния връх, преди да добави още два европейски триумфа.

 

В кариерата си той постави 6 световни рекорда. Постижението му от 357.5 кг в двубоя през 1999 г. остана неподобрено до 2013 г., когато Лиао Хуи (Китай) се справи с общо 358 кг. Спортният път на Боевски приключи през 2004 г., след нов скандал - правата му бяха спрени за 8 години заради фалшифициране на допинг проби.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени