Главният прокурор иска съдействие от Асен Василев за анализа на делата на спецпрокуратурата

Създаването на структурите на специализираното правосъдие в страната е подкрепено от Европейската комисия, припомни говорителят наглавния прокурор Сийка Милева

Иван Гешев
Иван Гешев Източник: ПРБ

На 21.01.2022 г. главният прокурор Иван Гешев изпрати до министъра на финансите г-н Асен Василев писмо относно кандидатстване за получаване на  помощ по Инструмента за техническа подкрепа, предоставян от Генералната дирекция за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (ИТП). Координационно звено по прилагане на ИТП у нас е дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерство на финансите.

 

Прокуратурата на Република България е подала искане за извършване на независим анализ от страна на европейски прокурори и експерти на дела с висок обществен интерес, които са от компетентност на Специализираната прокуратура.

 

Независимият анализ на делата с висок обществен интерес е необходим и би бил полезен в дебата за съдебната реформа и по-конкретно за бъдещето на специализираното правосъдие в България.

 

В рамките на междуинституционалния диалог и желанието за сътрудничество в интерес на българските граждани Прокуратурата на Република България очаква своевременна реакция от страна на Министерство на финансите с цел координация за получаване на помощта в рамките на Инструмента за техническа подкрепа към Европейската комисия.

 

"Анализът на външни експерти на високо ниво ще гарантира обективност и ще даде възможност на компетентните органи да преценят дейността на специализираните съд и прокуратура, необходимостта от реформа и нейния обхват", каза Сийка Милева, цитирана от "24 часа".

 

Говорителят на главния прокурор припомни, че "инициативата за експертен анализ по Инструмента за получаване на техническа подкрепа е получила положителна оценка като навременна и ползотворна от Генералната дирекция за структурните реформи към ЕК, която изразява готовност за сътрудничество с цел обективен и всеобхватен анализ на делата в Специализираната прокуратура".

 

"Създаването на структурите на специализираното правосъдие в страната е подкрепено от Европейската комисия. Специализираната прокуратура се ползва с доверието и признанието на международните ни партньори в лицето на компетентните власти в други държави членки на ЕС, Евроджъст и Европол в рамките на международното правно сътрудничество по наказателни въпроси, вклл. и участието й в многобройни съвместни екипи за разследване с оглед противодействие на трансграничната престъпност", добави тя.

 

"През последните години дейността на Специализираната прокуратура е позитивно оценена от европейските институции и благодарение на отчетените резултати от работата на колегите ни е преустановено временното наблюдение по Механизма за сътрудничество и проверка в страната по линия на противодействие на организираната престъпност", обясни Сийка Милева.

 

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени