Иван Демерджиев: Няма да нарушаваме закона. В това число не бих арестувал Бойко Борисов. Ние живеем в правова държава

За разлика от Бойко Рашков той щял да спазва закона: "Ние ще работим с институцията Прокуратура и с всеки, който изпълнява функциите си спрямо закона"

Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

Няма да нарушаваме закона, няма да пристъпим към действия, които не са подплатени с нужните доказателства, в това число не бих арестувал Бойко Борисов. Ние живеем в правова държава. Всяко действие на МВР ще бъде мотивирано от това, да се спазва законът. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в ефира на NOVA.

 

МВР не може да изсипе два автобуса с жандармерия, да превземе ГКПП "Капитан Андреево" и да наложи ред там. Всяко действие на министерството, под мое ръководство, ще бъде мотивирано от изискването да се спазва законът. Пунктът е на държавата, отдава се под наем на частно дружество.

 

Между БАБХ и дружеството са възникнали редица взаимоотношения. Има издадени множество административни и съдебни актове. МВР не може да бъде арбитър в този спор. Актовете са наслагани един върху друг и компетентен орган да реши спора е съдът. (...) Ние сме набелязали следващите правни стъпки – държавата да си върне собствената граница и пълния контрол над нея.

 

Това е насоката – ние ще върнем всичко, което принадлежи на държавата, но единствено по законодателен ред. По думите му с още няколко агенции са предприели стъпки, за да върнат на държавата границата, но това ще се случи по един юридически издържан начин.

 

Смущава ме, че в българското общество се създават изключително много разделителни линии. Такъв случай е Капитан Андреево. Ние работим денонощно, а политически партии си правят пиар. Политическите послания трябва да са градивни, а не да се търсят проблеми в работата на служебния кабинет, смята Демерджиев.

 

Нямам личен конфлик с главния прокурор Иван Гешев. Ние ще работим с институцията Прокуратура и с всеки, който изпълнява функциите си спрямо закона. Но ще алармираме и обществеността за всяко бездействие. Ще следим много внимателно какво се случва с нашите производства, когато отидат в прокуратурата. Тоест, ще следим как прокурорите изпълняват функциите си, категоричен бе той.

 

Нямам нищо против Гешев. Но институциите не може да воюват помежду си, защото това не е в интерес на българските граждани, подчерта МВР-шефът. Що се отнася до това защо не заработи КПКОНПИ - заради липса на политическа воля. Очевидно намеренията, които се прокламират, не винаги са реалните намерения на хората, които направиха тази коалиция.

 

На въпрос с какво е различен от Бойко Рашков, той заяви, че във всяко свое действие спазва закона. "Ще сме безкомпромисни към служителите, уронващи авторитета на МВР и не спазващи закона. МВР няма да провежда акции, които са извън функциите ни", обясни още Демерджиев.

 

Ще работя в две посоки - утвърждаване на авторитета на полицията и формиране на респектиращо отношение към служителите на МВР, но няма да се провеждат акции, които противоречат на функциите на институцията. Няма да нарушаваме закона, няма да пристъпим към действия, които не са подплатени с нужните доказателства, в това число не бих арестувал Бойко Борисов.

 

МВР ще има амбицията да проследим порочните практики по време на изборите. МВР създава организация да бъде ефективно срещу купения вот и залавянето на лицата, които се занимават с тази незаконна дейност. Държавата ще вземе всички мерки да отговори на изобретателните им практики по отношение на купуването на гласове на изборите.

 

Има структури, които стоят в сивото и черното. Нашата задача е да освободим онези лица в МВР, които нямат достойнството да бъдат служители на МВР. Нека да се подават сигнали, където е установен случай на нарушение на наш служител, ще бъдат взети необходимите мерки. (…) Много от хроничните проблеми сега се поставят, но сме амбицирани да успокоим ситуацията в страната.

 

Попитан за случая с Георги Семерджиев той заяви, че МВР ще прекрати кампаниите акции и ще премине към методически подход. "Разпоредил съм да се издирят лицата, които са рецидивисти на пътя. Трябва да се задействат и органите на Прокуратурата, за да има възпиращ ефект", обясни служебният вътрешен министър и допълни, че ще е безкомпромисен при всяко нарушение, особено от служител на МВР.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени