Правните аспекти на противодействието на тероризма обсъди при посещението си в Израел и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов

Сарафов припомни, че извършителите на терористичния акт на летище "Сарафово" от 2012 г., макар и задочно, са получили най-тежките присъди според националното законодателство

Борислав Сарафов в Изреал
Борислав Сарафов в Изреал Източник: Пресцентър на ПРБ

Правните аспекти на противодействието на тероризма в международен план обсъдиха на среща в Тел Авив ръководители и висши представители на прокуратурите на Държавата Израел, страни членки на Европейския съюз, Съединените щати и други. От българска страна във форума, организиран от Министерство на правосъдието на Израел, участва и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

 

Борислав Сарафов в Изреал
Борислав Сарафов в Изреал Източник: Пресцентър на ПРБ

"Наш дълг е да се борим срещу тероризма в името на международната общност и гражданите на страните по света, които споделят принципите на справедливостта и хуманността", заяви при откриването на форума главният прокурор на Израел Гали Бахарав-Миара. Държавният прокурор на Израел Амит Айсман подчерта глобалното значение на противодействието на терористичните организации и използването на правните инструменти в този процес. 

 

Главният прокурор Борислав Сарафов подчерта активната роля, която българската страна има в борбата с тероризма в рамките на Европейския съюз – гарантиране сигурността на външните граници на общността и съдебното преследване на извършители на терористични нападения и участници в радикални групировки.

 

Сарафов припомни, че извършителите на терористичния акт на летище "Сарафово" от 2012 г., макар и задочно, са получили най-тежките присъди според националното законодателство. И занапред България и нейните правоохранителни и правоприлагащи институции ще продължат да проявяват нулева толерантност към проявите на радикализъм, посочи още Борислав Сарафов. 

 

Борислав Сарафов в Изреал
Борислав Сарафов в Изреал Източник: Пресцентър на ПРБ

Участниците в дискусиите се запознаха с множеството разследвания, които израелските власти водят в посока пресичане каналите за финансиране на терористични операции по света. 

 

В рамките на работното посещение в Държавата Израел и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов проведе разговори с представители на Департамента по правосъдие на САЩ, висши представители на германската прокуратура и други. 

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени