Сийка Милева: Днес съм тук, за да обява поредната форма на натиск върху наш колега. Натиск, който има криминален характер

Повече от година заплашваният магистрат от спецпрокуратурата е с охрана

Сийка Милева
Сийка Милева Източник: ПРБ

През последната година прокуратурата многократно алармира за политически натиск върху институцията, магистрати и техните близки. Днес съм тук, за да обява поредната форма на натиск върху наш колега. Натиск, който има криминален характер.

 

Това заяви на пресконференция говорителят на главния прокурор Сийка Милева. В държава членка на Европейския съюз магистрат получава заплахи за убийство за това, че си върши работата. Вчера на ул. "Черковна" в град София в служебен кабинет на магистрат в шкаф е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател.

 

В плика са открити патрон, калибър 9 мм и няколко хартиени бележки, представляващи напечатани изрезки на отделни думи, посочи още Милева. По думите и е недопустимо прокурор да намери плик, адресиран лично до него, съдържащ патрон и изрезки с послания.

 

Всеки може да си направи извод заплаха ли е това и каква е целта. Дали е случайно, че в плика има и текст с името на столична болница, която нашият колега е посещавал през последните месеци. Както и бележка с името на чужда държава.

 

Тези послания са намерени са в служебен кабинет. В сграда ползвана от независимата съдебна власт, охранявана от органите на правосъдието, добави още говорителят на главния прокурор. Целта е магистратите да се страхуват да изпълняват задълженията си.

 

Те трябва да бъдат самостоятелни и да изпълняват задълженията си без външен натиск и вмешателство", каза още Сийка Милева. Нашата основна мисия е да се борим срещу престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства. Не нашите колеги и техните близки да са подложени на системни преследвания и заплахи.

 

Основните принципи свързани с основите на прокуратурата в едно демократично общество. Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни при вземане на своите решения и да изпълняват задълженията си без натиск или вмешателство.

 

Държавите трябва да гарантират, че прокурорите могат да изпълняват своите функции без възпрепятстване и тормоз, коментира още говорителят на главния прокурор. Сийка Милева уточни, че случаят се касае за магистарт който повече от година е с поставена охрана поради неговата застрашеност.

 

Как държавата ще гарантира, че утре това няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре дотук? Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи и репресии?, попита Сийка Милева.

 

Доживяхме наши колеги да извършват огледи в служебните ни кабинети и да разпитват пострадали колеги, чийто живот е поставен под заплаха", допълни тя. Сийка Милева отбеляза, че за случая ще бъдат информирани Европейската комисия, Европейският парламент, Консултативният съвет на европейските прокуратури, посолствата у нас на държавите членки на ЕС, САЩ и Великобритания.

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени