12 години по-късно задържаха в Узбекистан осъдения за двойното убийство пред дискотека "Соло"

През декември 2011 г. на първа инстанция Тодоров беше оправдан от тогавашната съдийка Румяна Ченалова - днес обсебена протестърка

Илиян Тодоров
Илиян Тодоров Източник: БГНЕС

Осъденият на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан. Българските власти са уведомени за задържането нa Тодоров на 4 март. Той е арестуван на 1 март, посочи Милева. 

 

Тодоров е арестуван на летището в столицата Ташкент при опит да излети за Истанбул. Той е бил спрян заради съмнения за фалшив паспорт.

 

След експертна оценка на снимки от Националния институт по криминалистика към МВР е потвърдено, че става дума именно за изчезналия преди повече от 12 години мъж, осъден за двойното убийство пред столичната дискотека.

 

Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция. По принцип България и Узбекистан имат договор за правна помощ от 2004 г. и затова не би трябвало да има проблем с екстрадицията.

 

Срещу Тодоров обаче в Узбекистан е образувано досъдебно производство заради ползвания от него фалшив документ за самоличност. Това би могло да забави процедурата по предаването му, докато не бъде четена присъдата за това документно престъпление.

 

Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадицията, посочва прокуратурата в специално съобщение. Главният прокурор Иван Гешев е поискал официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев.

 

Илиян Тодоров беше окончателно осъден в края на 2013 г. на доживотен затвор за двете убийства пред дискотека "Соло". През декември 2011 г. на първа инстанция Тодоров беше оправдан.

 

Румяна Ченалова
Румяна Ченалова Източник: БГНЕС

Председател на съдебния състав беше Румяна Ченалова (днес обсебен протестър, а на изборите април 2021 г. бе и водач на листата на "Възраждаен" в Кюстендил), а вторият съдия в състава подписа присъдата с особено мнение. Тодоров изчезна, след като на 4 декември 2013 г. на втора инстанция Софийският апелативен съд отмени присъдата на градските магистрати и го призна за виновен за жестокото двойно убийство.

 

Апелативният съд критикува изцяло начина на възприемане и обсъждане на доказателствата. Върховният касационен съд потвърди доживотното наказание и така, на 11 декември 2013 г. Тодоров беше обявен за издирване.

 

Междувременно родителите на Тодоров осъдиха държавата за незаконно подслушване. Причината е, че в началото на издирването му семейството му е било подслушвано, макар че този способ не може да се прилага за издирване на лице с влязла в сила присъда.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени